Candida to pasożytniczy grzyb z rodziny drożdżaków, który żyje w przewodzie pokarmowym oraz układzie rodnym kobiet. Przerost grzybów candida może wywoływać nietolerancję pokarmową, drażliwość, zmęczenie i osłabienie odporności.
Jak rozpoznać candidę
Najczęściej spotykaną przyczyną chorób grzybiczych jest drożdżak candida. Występuje on naturalnie w przewodzie pokarmowym i narządach rodnych kobiet, ale przerost Candida albicans wywołuje nieprzyjemne reakcje organizmu zwane drożdżycą.
Przerost candida występuje u osób z upośledzoną odpornością, w wyniku zażywania antybiotyków, sterydów i środków antykoncepcyjnych, które podwyższają poziom progesteronu.
Nadmiar candida objawia się wykwitami skórnymi, białym nalotem na języku i w jamie ustnej, upławami z pochwy i zaburzeniami trawienia. Termin candida jest również stosowany do określenia różnych objawów zwanych dysbakteriozą jelitową lub zaburzeniami mikroflory jelitowej.
Typowe objawy:
- wzdęcia i skurcze jelit
- gorsze wchłanianie substancji odżywczych, zespół nieszczelnego jelita
- intensywny zapach stolca, swędzenie odbytu
- nietolerancja pokarmowa
- problemy z koncentracją
- pleśniawki i swędzenie pochwy
- zaburzenia cyklu miesiączki
- wykwity skórne, choroby paznokci
- zaburzenia wagi ciała
- bóle mięśni i chroniczne zmęczenie
- osłabienie odporności co prowadzi do kataru siennego, astmy, zapalenia zatok i zapalenie pęcherza moczowego
Candida według ajurwedy
Ajurweda to system medycyny indyjskiej. Według ajurwedy, trawienie osłabione przez ubogą dietę lub leki stwarza dogodne warunki do rozwoju drożdżaków candida. Jeśli taki stan jest długotrwały, praca układu pokarmowego jest zaburzona, co przyczynia się do wzrostu populacji drożdżaków. Dochodzi wówczas do przekroczenia przez candide bariery przewodu pokarmowego i zagnieżdżania się w innych częściach ciała.
Poziom candida można kontrolować poprzez przywrócenie równowagi układu pokarmowego.
Metody leczenia Candidy
- Miodla indyjska (neem) wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze i pomaga szybko unormować ilość candida w organizmie. Roślina ma silne działanie, dlatego wyższe dawki można przyjmować tylko przez około 2 tygodnie. Zalecana, dzienna dawka to 5 ml nalewki lub maksymalna dawka miodli w kapsułkach.
- Olej z miodli indyjskiej zmniejsza swędzenie i zaczerwienienie skóry. Należy stosować tylko zewnętrznie.
- Imbir, pieprz, seler naciowy, kozieradka, koper włoski, kmin rzymski stosowane razem lub osobno doskonale pobudzają trawienie i wspomagają odtruwanie całego układu pokarmowego. Pomagają przywrócić prawidłową pracę układu pokarmowego, a także usunąć toksyny.
- Triphala to tradycyjny ajurwedyjski preparat, który wzmacnia, tonizuje i oczyszcza układ trawienny. Poprawia regenerację komórek i mechanizmy naprawcze w miejscach, gdzie doszło do uszkodzenia wyściółki przewodu pokarmowego czy skóry w wyniku działania toksyn. Triphala to tradycyjny ajurwedyjski preparat, który wzmacnia, tonizuje i oczyszcza układ trawienny.
Zalecana dieta przy leczeniu Candidy
- Unikaj produktów zawierających drożdże tj. chleb, cukier, napoje gazowane, kawa, alkohol, pokarmy sfermentowane, suszone owoce, pikle. Stanowią one "pożywkę" dla drożdży candida.
- Jedź dużo ciepłych, lekkostrawnych posiłków. Nie najadaj się do syta. Nie jedź posiłków w pośpiechu.
- Rób przerwy między posiłkami: 4 godziny między śniadaniem a obiadem i 6 godzin między obiadem a kolacją. Podjadanie między posiłkami może spowolnić trawienie. Nie jedz ostatniego posiłku późnym wieczorem. Może to doprowadzić do zaparć i niestrawności.