Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko od 13 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Chlorella i spirulina - celebryci wśród superfoods, czy słusznie?

Chlorella

Rzadko która roślina ma więcej właściwości odżywczych. Poza tym ma działanie alkalizujące, odtruwające i ochronne. To jedna z najwcześniej na świecie powstałych roślin wodnych wykorzystujących fotosyntezę, czemu zawdzięcza swoją czystość i przydatność w kuracjach oczyszczających. W ok. 60 % składa się z białka, przez co jest doskonała dla wegetarian i dla dodania siły np. po chorobie.

Czynnik wzrostu chlorelli to unikalny kompleks kwasów nukleinowych (NDA i RNA), który składa się na 2.5 % zawartości chlorelli. To dzięki niemu alga ma działanie regeneracyjne na komórki, nerwy i mięśnie. Zwiększa aktywność limfocytów-T, limfocytów-B i makrofagów stymulując układ odpornościowy i zwiększając produkcję interferonu. Czynnik Wzrostu Chlorelli zwiększa też ilość białych i czerwonych krwinek a także płytek krwi.

Chlorella jest ceniona ze względu na oczyszczanie pozostałości metali ciężkich – udowodniono, że potrafi usunąć kadm, ołów, uran, rtęć i dioksyny. Zawiera najwięcej chlorofilu ze wszystkich znanych roślin – 3 %. Cenne właściwości chlorofilu to między innymi:

  • działanie antyoksydacyjne i detoksyfikujące. Zmniejsza czynniki oksydacyjne jednocześnie walcząc z zanieczyszczeniami środowiska, usuwając blokady i zatory w ciele
  • odnawianie, to znaczy odbudowywanie i naprawa czerwonych krwinek
  • alkalizacja krwi do zdrowego poziomu PH 7.5
  • wysoka zawartość minerałów takich, jak magnez i cynk, które wspomagają odporność i uspokajają układ nerwowy
  • dotlenienie krwi
  • wspomaganie zdrowych reakcji przeciwzapalnych, szczególnie w obszarze układu trawiennego i wątroby.

Ale uwaga – tak samo, jak łatwo chłonie korzystne substancje, gdy jest hodowana w krystalicznie czystych wodach, chlorella chłonie też metale ciężkie i inne toksyny, gdy uprawia się ją w niewłaściwych warunkach. Dlatego żeby sobie nie zaszkodzić, koniecznie wybierajmy tą z ekologicznych, certyfikowanych upraw i zaufanego źródła. Warto też wybierać chlorellę z „rozbitymi” ścianami komórkowymi. Chlorella ma twarde zewnętrzne ściany komórkowe, których nie jest w stanie strawić ludzki organizm, przez co przed ich „rozbiciem” przyswaja mniej substancji odżywczych z rośliny. Na opakowaniu szukaj informacji „cracked”.

Spirulina
To mikroskopijna alga słodkowodna w głęboko zielonym kolorze.

Spirulina składa się w 60 % z białka. Zawiera też wszystkie niezbędne aminokwasy, przez co białko lepiej się przyswaja. Jest bogata w wiele składników odżywczych, takich jak witamina A, B6, B12, żelazo, magnez, jod czy wapń. Dzięki temu doskonale radzi sobie z wszelkiego rodzaju deficytami witamin i minerałów. Zawiera beta karoten (witamina A), silny antyoksydant chroniący nas przed wolnymi rodnikami i wzmacniający skórę i witaminy B, które odżywiają układ nerwowy, pomagają tworzyć krwinki, syntetyzować DNA i pomagają metabolizować tłuszcze i białka. Szczególnie ważna dla metabolizmu energetycznego jest witamina B12. Żelazo jest z kolei istotne dla zdrowia krwi bo jest składnikiem białek hemoglobiny, które transportują tlen w obrębie ciała.

Sprawdza się więc idealnie u osób osłabionych, z niedoborami. Zawarty w niej niebieski barwnik fikocyjanina to silny antyoksydant. Wszystko to sprawia, że doskonale nadaje się na czas przesilenia, gdy wraz z pożywieniem nie dostarczamy sobie dostatecznej ilości składników odżywczych, jesteśmy zestresowani i zmęczeni.

Te „superfoods” są idealnym wsparciem dla naturalnych koktajli odżywczych. Podajemy przepis na jeden z nich który zdradza Nadia Brydon, nauczycielka medycyny holistycznej dla Pukka Planet:

Odżywczy zielony koktajl - przepis

Składniki:

  • 80 g szpinaku
  • 40 g rukoli
  • 80 g ogórka
  • 40 g selera
  • 300 ml wody


Dla smaku można dodać 20-40 g avocado, pół ząbka czosnku, pół łyżeczki soli Himalajskiej i dwie łyżeczki soku z cytryny. Picie smoothie to doskonały sposób, by przemycić do swojej diety nieco ziół i substancji odżywczych, dlatego można też dodać świeżego imbiru i/lub kurkumy, siemienia lnianego a także sproszkowanych Pukka Clean Greens i Vitalise.

Przygotowanie:
Najpierw nalej do blendera wody i dodawaj po kolei każdy składnik miksując go. Mieszaj, aż napój nabierze kremowej konsystencji. Podziel na dwie porcje. Jedną wypij przed śniadaniem a drugą trzymaj w lodówce lub chłodnym termosie i wypij późnym porankiem lub przed obiadem.

(Przepis zaczerpnięty z http://www.pukkaherbs.com/pukka-planet/stories/wellbeing/nadia-brydon-on-drinking-your-greens/)



Planujesz wiosenny proces oczyszczania organizmu - może Cię zainteresować:


oczyszczanie promocja

Polecamy Biowitalni.pl

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.Biowitalni to miejsce i ludzie, którzy chcą czerpać siłę i wiedzę z natury.

więcej o nas...

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje