Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko od 13 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Jak wspomóc trawienie - na co dzień i od święta

Już teraz szukasz czegoś na trawienie bo wiesz, że długie, świąteczne biesiady źle wpływają na twój brzuch? A może ten temat towarzyszy ci nie tylko od święta i stale szukasz nowych, skutecznych rozwiązań? Oto kilka z nich.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie sprawialiśmy naszym układom trawiennym zbyt wielu niespodzianek. Dziś codziennie sięgamy po nowe smaki i nie zawsze układ pokarmowy może za nami nadążyć. Szczególnie, że część produktów jest dziś o wiele bardziej przetworzona, niż kiedykolwiek wcześniej. Sięgając po gotową kanapkę i latte rano, danie na mieście na obiad i hummus z pudełka na kolację, możemy dostarczać sobie potężnej dawki konserwantów, barwników czy spulchniaczy a do tego nadmiar cukru, tłuszczu i soli, nawet o tym nie wiedząc. Nic dziwnego, że czujemy się czasem ociężali, zmagamy się z zaparciami, bólem brzucha czy problemami z trawieniem. Aby dojść do siebie, najlepiej zwrócić się w stronę natury.
Co może pomóc?

  • Bakterie to podstawa

Nadmiar słodyczy czy przetworzonego jedzenia zmniejsza ilość bakterii naturalnie występujących w przewodzie pokarmowym. A przecież to one odpowiadają za rozkładanie i trawienie pokarmów, więc gdy jest ich mało, pojawiają się zaparcia, biegunki czy wzdęcia. Udowodniono, że regularne uzupełnianie korzystnych bakterii może zmniejszyć dolegliwości żołądkowe. Takie bakterie można znaleźć w jogurcie naturalnym i innych produktach fermentowanych, takich jak kwas chlebowy czy kiszonki.
Nie jesteś pewien, czy produkty, po które sięgasz, rzeczywiście zawierają te bakterie? Nic dziwnego, bo obecnie kwas chlebowy czy ogórki kiszone często są robione „na skróty”, za pomocą konserwantów, cukru, barwników czy ulepszaczy, które zmniejszają ilość naturalnych bakterii i dodatkowo szkodzą na żołądek. Warto codziennie sięgać więc po preparat z probiotykami i prebiotykami (substancjami, które wspomagają wchłanianie probiotyku), czyli synbiotyk. Najbardziej sprawdzone szczepy bakterii to Lactobacillusacidophilus i Bifidobakterie i to ich dobrze jest szukać w składzie.

  • Enzymy trawienne 

Jeśli niewłaściwie lub nie w pełni trawimy zjadane produkty, możemy nabawić się zaparć i wzdęć, a do tego cierpieć na niedobory wynikające z tego, że nie pobieramy z pożywienia dość witamin czy minerałów. Wraz z wiekiem liczba enzymów spada; może ją zmniejszyć też wysoko przetworzona dieta, używki czy zaburzenia odżywiania. U niektórych osób występuje zmniejszona liczba konkretnych enzymów, odpowiedzialnych np. za trawienie mięsa, tłuszczu czy nabiału. Stąd dolegliwości żołądkowe po spożyciu takich produktów. Dlatego warto dodatkowo dostarczać sobie naturalnych enzymów trawiennych poprzez suplementację.

  • Triphala

Amalaki, bibhitaki, haritaki – te trzy występujące w Indiach rośliny są tam od wieków łączone i wykorzystywane do poprawy zaburzeń odżywiania. Amla jest bogactwem witaminy C i antyoksydantów, które wzmacniają cały układ trawienny. Bibhitaki jest znane z niezwykle gorzkiego smaku, który wzmaga pracę wątroby i oczyszczanie organizmu. Z kolei haritaki ma tonizować i harmonizować działanie wszystkich najważniejszych organów, w tym wątroby czy żołądka. Razem tworzą szczególnie silną mieszankę, która wspomaga spowolniony i osłabiony układ trawienny.

  • Błonnik 

Na pewno słyszałeś, że pełnoziarnisty makaron jest zdrowszy od białego, tak jak ciemny chleb jest lepszy, niż pszenna bułka. Dzieje się tak również dlatego, że pełnoziarniste produkty zawierają więcej błonnika. Ten z kolei wypełnia żołądek (dzięki temu się nie przejemy), a następnie usuwa z niego toksyczne i zbędne produkty przemiany materii, które mogą być bez problemu wydalone. Dzięki temu błonnik jest skuteczny przeciwko zaparciom. Bywa też dodawany do produktów prebiotycznych, bo dzięki swoim właściwościom może wspomóc mnożenie się „dobrych” bakterii w przewodzie pokarmowym i wydalanie tych niekorzystnych. Może też absorbować część cholesterolu a następnie pomóc wydalić go, prowadząc do poprawy stanu żył czy serca. Jeśli masz czas, możesz pić produkty wysoko błonnikowe takie, jak siemię lniane, pektyny jabłkowe czy babka płesznik, rozpuszczone w ciepłej wodzie. Możesz też dodawać codziennie łyżeczkę błonnika w proszku do sosu czy ciasta na chleb lub pierogi. Jeśli wolisz proste rozwiązania, sięgnij po błonnik roślinny w kapsułkach.

  • Ostropest

Na problemy trawienne wykorzystywały go już nasze babcie. Dzisiejsza nauka potwierdza, że zawiera kilkanaście witamin, minerałów i składników odżywczych a jego nasiona w ok. 3 % składają się z silnego antyoksydantu wzmacniającego układ trawienny – sylimaryny. Ostropest wzmacnia wątrobę i chroni ją przed uszkodzeniami. Od dawna wykorzystuje się go w medycynie ludowej np. po zatruciu grzybami, lekami cz alkoholem, bo przyspiesza wydalanie toksyn i dochodzenie do siebie.

A jeśli na co dzień nie masz problemów z trawieniem, ale potrzebujesz wsparcia w okolicy Świąt, gdy łatwo o skuszenie się na ciężkostrawne - tłuste, słodkie i smażone - dania ? Po obfitym obiedzie pomocne mogą być herbaty ziołowe ze składnikami takimi, jak:

  • Koper, anyż i lukrecja

Nie przypadkowo herbata z kopru to jedna z pierwszych, jakie podaje się małym dzieciom. Jest bardzo delikatna dla przewodu pokarmowego a przy tym łagodzi wzdęcia, niestrawność czy kolki i ma świeży, przyjemny smak. Łagodzące działanie na przewód pokarmowy ma też anyż i lukrecja. W Indiach często podaje się po obiedzie ziarnka anyżu i kopru dla odświeżenia ust i złagodzenia dyskomfortu w okolicy brzucha po zbyt obfitej uczcie.

  • Kurkuma 

Ma silne działanie przeciwzapalne i wzmacnia wątrobę. Dzięki temu, szczególnie po niezdrowym lub tłustym obiedzie, taka herbatka może usprawnić dochodzenie do siebie i przyspieszyć trawienie.

  • Imbir

W medycynie dalekowschodniej często mówi się o „ogniu trawiennym”, od którego zależy nie tylko to, jak radzimy sobie z trawieniem pokarmów, ale też samopoczucie czy ogólna kondycja. Imbir uważany jest w Indiach i Chinach za najważniejszą przyprawę, jeśli chodzi o wzmacnianie tego ognia. Olejek eteryczny, który wydziela korzeń imbiru, pobudza do pracy sok trawienny i wydzielanie śliny. Działa też rozgrzewająco i jest stosowany w przypadku nudności, więc doskonale się sprawdzi po dużym obiedzie.

Polecamy Biowitalni.pl

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.Biowitalni to miejsce i ludzie, którzy chcą czerpać siłę i wiedzę z natury.

więcej o nas...

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje