Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko od 13 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Kontrowersje wokół glukozaminy

Glukozamina dla zdrowia chrząstek i stawów.

Glukozamina to naturalny budulec chrząstek, który od lat jest stosowany dla poprawy stanu zdrowia stawów. W związku z tym przeprowadzono szereg badań nad efektywnością, działaniem i bezpieczeństwem glukozaminy. W ich trakcie pojawiło się wiele interesujących i kontrowersyjnych wniosków.

Nieznaczna pomoc w bólu

Trwa dyskusja nad pożytkami płynącymi z przyjmowania glukozaminy. Ogólnie badania udowadniają, że może ona pomagać zmniejszyć objawy takie jak ból, choć często w niewielkim stopniu.

Ale choć ulga w bólu może być niewielka, glukozamina ma inne ważne plusy – może opóźniać niszczenie chrząstek z upływem czasu. Badania kliniczne udowadniają, że suplementy z glukozaminą w niewielkim, ale odczuwalnym stopniu redukują zmniejszanie się przestrzeni stawowej (w ten sposób mierzy się niszczenie chrząstek) ale tylko po 6 miesiącach nieprzerwanego stosowania.

Ważne jest też odpowiednie dawkowanie. Tylko ilości powyżej 1500 mg dziennie (w jednej lub kilku dawkach) przynosiły w badaniach pożytek ze stosowania. Dawka ta jest optymalna dla osoby dorosłej o wadze 75 kg. U osób o większej wadze bardziej efektywne mogą się okazać wyższe dawki (przykładowo: dawka dla osoby o wadze 100 kg może wynosić 2000 mg dziennie).
Podsumowując, ważne jest by znaleźć taki suplement, który zapewnia dzienną dawkę co najmniej 1500 mg glukozaminy w formie siarczanu a także by podchodzić do niego bardziej na zasadzie długotrwałego dbania o zdrowie chrząstek, niż z myślą o szybkich efektach.

Zacznij dietę przeciwzapalną

Niektóre produkty mogą zwiększać stany zapalne i ból, podczas gdy inne je zmniejszają. Kluczem do diety przeciwzapalnej jest zwiększenie spożycia zbóż pełnoziarnistych, owoców, warzyw, ziół i przypraw, ryb, roślin strączkowych, drobiu, orzechów, błonnika i zdrowych tłuszczów, zmniejszając jednocześnie ilość produktów smażonych, przetworzonych zbóż, cukru, czerwonego i przetworzonego mięsa. Badanie nad grupą osób cierpiących na artretyzm w wieku 19-70 lat udowodniło, że wegańska, zrównoważona dieta znacznie zmniejszyła ból w porównaniu do zwykłej, zachodniej diety a statystyczne zmniejszenie bólu u badanych obserwowano już po dwóch tygodniach.  

Ben Brown

Ben Brown

Ekspert medycyny naturalnej, były dyrektor techniczny w firmie Viridian Nutrition.

Wiodący ekspert w dziedzinie żywienia, medycyny naturalnej i zdrowego stylu życia. Jest uznanym mówcą międzynarodowym, uczy na temat zdrowego żywienia, dietetyki i suplementacji. Jest autorem książki "The Digestive Health Solution". Jest członkiem rady doradczej przy UK Collage of Nutrition and Health (BCNH), występuje regularnie na międzynarodowych konferencjach i warsztatach oraz udziela się w branżowych gazetach i naukowych czasopismach. 

Czytaj artykuły eksperta

Polecamy Biowitalni.pl

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.Biowitalni to miejsce i ludzie, którzy chcą czerpać siłę i wiedzę z natury.

więcej o nas...

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje