Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko od 13 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na raka piersi

Współczesna medycyna zwykle zaleca pigułkę na każdą chorobę. Jednak wśród lekarzy pojawia się coraz częściej pogląd, poparty badaniami, że pokarmy mogą pomóc zapobiegać, a nawet leczyć poważne choroby m.in. choroby serca, cukrzycę czy nowotwory. Powszechnie wiadomo, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Dlatego eksperci z firmy Viridian Nutrition zwracają uwagę na wyniki badań pokazujące, w jaki sposób zmiany diety i stylu życia mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.


Rak piersi budzi coraz większe obawy. Od lat 90. zachorowalność na raka piersi w Wielkiej Brytanii wzrosła o ok. 19%, a umieralność przekroczyła 11 433 osób w 2014 r., z czego 99% stanowiły kobiety (Cancer Research UK). Istnieje wiele czynników ryzyka związanych z nowotworem piersi m.in. uwarunkowania genetyczne, czynniki środowiskowe, hormony i stan menopauzalny. Choć na większość z powyższych czynników nie mamy wpływu, badacze ostatnio zaobserwowali związek między ryzykiem zachorowania na raka piersi a dietą. Wnioski te dają nadzieję na znalezienie właściwego elementu stylu życia, który pomoże zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi.

Uważa się, że ciesząca się złą sławą "zachodnia dieta", bogata w przetwory mleczne, mięso  przetworzone i cukier rafinowany, może przyczyniać się do większego ryzyka rozwoju raka. Jednak dowody potwierdzające związek tej diety z rakiem piersi pozostają nadal niejednoznaczne.  Natomiast badania epidemiologiczne wykazały, że zdrowa, zbilansowana dieta, w szczególności śródziemnomorska, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Dieta śródziemnomorska
Badanie obserwacyjne z 2014 r. pokazało, że dieta zachodnia ma związek z wyższym ryzykiem zachorowania lub postępem choroby nowotworowej piersi. Z kolei, u osób na diecie śródziemnomorskiej stanowiących kwartyl górny wystąpiło o 56% mniejsze ryzyko zachorowania na raka, w porównaniu z osobami z grupy o niższym kwartylu. Ochronne działanie było większe w przypadku potrójnie ujemnego raka piersi (68%)[i].

Tradycyjna dieta śródziemnomorska składa się z wysokiej jakości świeżych owoców i warzyw, ryb, oliwy z oliwek, roślin strączkowych, orzechów, nasion i czosnku. Spożywa się umiarkowane ilości alkoholu (wina), bardzo niewielkie ilości czerwonego mięsa i przetworów mlecznych. Powyższe pokarmy dostarczają zrównoważoną ilość kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, witamin i minerałów.  

Zostały przeprowadzone aktualne badania kontrolne nad tego rodzaju dietą. W 2015 r. hiszpańskie badanie sprawdziło, jaki wpływ na kobiety ma dieta śródziemnomorska z dodatkową porcją oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin), dieta śródziemnomorska z dodatkiem mieszanych orzechów oraz dieta niskotłuszczowa (grupa kontrolna) [ii]. Było to badanie długoterminowe randomizowane (trwające ponad 4 lata), które wykazało, że:
•    U kobiet stosujących dietę śródziemnomorską z dodatkową porcją oliwy z oliwek extra virgin wystąpiło o 62% względnie niższe ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu z grupą kontrolną.
•    U kobiet stosujących dietę śródziemnomorską z dodatkiem orzechów wystąpił mało istotny spadek ryzyka zachorowania.
•    W obu powyższych grupach kobiet stosujących dietę śródziemnomorską łącznie wystąpiło względne ryzyko zachorowania na raka wynoszące 51%.

Badacze zaobserwowali, że większe spożycie oliwy z oliwek extra virgin (stanowiące > 15% całkowitego zapotrzebowania energetycznego) mogło mieć kluczowe znaczenie dla ochrony przed chorobą. Oliwa z oliwek zawiera duże ilości polifenoli, które jak pokazały inne badania, wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Kolejne badania skupiły się na wpływie diety śródziemnomorskiej na nawroty raka piersi. Po 3 latach badań, z udziałem kobiet wcześniej leczonych na raka piersi we wczesnym stadium i stosujących dietę śródziemnomorską, wystąpiło znacznie mniejsze prawdopodobieństwo nawrotu choroby. Wyniki porównano z grupą kobiet stosujących dietę standardową. U 11 pacjentek stosujących standardową dietę nastąpił nawrót choroby w trakcie trwania badania, natomiast nie odnotowano nowych przypadków zachorowania na raka piersi w grupie kobiet stosujących dieta śródziemnomorską [iii].  

Podsumowanie

Europejskie badanie prospektywne: nowotwory a żywienie (EPIC) wykazało, że dieta śródziemnomorska ma związek z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka piersi u kobiet po menopauzie oraz większym spadkiem ujemnych receptorów hormonalnych. Dieta ta zawiera mnóstwo pokarmów pochodzenia roślinnego bogatych we flawonoidy, karotenoidy, witaminy C i E, które neutralizują wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom DNA [v].
W oparciu o wyniki badań sugerujące, że nasza dieta może stanowić modyfikowalny czynnik ryzyka wystąpienia raka, powinniśmy zmienić nawyki żywieniowe, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem.

Zastosuj się do poniższych wskazówek:

  • Zastąp wszystkie tłuszcze oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin)
  • Jedz sosy z pomidorów z czosnkiem i rozmarynem
  • Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i wyeliminuj mięso przetworzone
  • Gotuj w niskiej temperaturze i przygotowuj potrawy duszone na wolnym ogniu
  • Używaj małe ilości dobrej jakości mięsa jako dodatek do potraw z roślin strączkowych lub zup (dla zwolenników mięsa).
  • Zastąp proste węglowodany (biały chleb, makarony z mąki pszennej, cukier rafinowany, mleko) węglowodanami złożonymi (produktami pełnoziarnistymi, płatkami owsianymi, soczewicą, ciecierzycą).
  • Jedź dużo surowych, świeżych, ekologicznych warzyw i owoców.


Autor: Katie Bell, technolog żywienia i biochemik. Pracuje na stanowisku Technical Advisor w firmie Viridian Nutrition.


Piśmiennictwo:
[i] Castelló, A et al. "Spanish Mediterranean Diet And Other Dietary Patterns And Breast Cancer Risk: Case–Control Epigeicam Study." British Journal of Cancer 111.7 (2014): 1454-1462. Web.
[ii] Toledo, Estefanía et al. "Mediterranean Diet And Invasive Breast Cancer Risk Among Women At High Cardiovascular Risk In The PREDIMED Trial." JAMA Internal Medicine 175.11 (2015): 1752. Web.
[iii] Biasini, C. et al. "A05effect Of Mediterranean Diet On The Prevalence Of Breast Cancer Relapse: Preliminary Results Of The “SETA PROJECT”." Annals of Oncology 26. suppl 6 (2015): vi4.2-vi4. Web.
[iv] Buckland, G et al. "Adherence To The Mediterranean Diet And Risk Of Breast Cancer In The European Prospective Investigation Into Cancer And Nutrition Cohort Study." Internatio

Przeczytaj także:

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.Biowitalni to miejsce i ludzie, którzy chcą czerpać siłę i wiedzę z natury.

więcej o nas...

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje