Wzdęcia, dyskomfort, ból i zmiany w funkcjonowaniu jelit, takie jak zaparcia i biegunki, ogólnie określa się jako zespół jelita drażliwego (IBS).
Niektóre, ale nie wszystkie probiotyki wykazują korzystne działanie na zespół jelita drażliwego (IBS). Wyniki badań pokazują, że jedną z najbardziej obiecujących kombinacji jest mieszanka 4 gatunków dobrych bakterii. Badano grupę osób z IBS podając im unikalne połączenie 4 szczepów bakterii:Lactobacillus acidophilus i Bfidobacteria w ciągu ośmiu tygodni. W porównaniu z placebo, była istotna poprawa w zakresie objawów IBS, większa ilość dni bez bólu oraz ogólnie poprawa jakości życia.
Pomimo licznych badań probiotyków w kierunku IBS okazuje się, że wiele objawów takich jak np. gazy, można dzięki użyciu innych szczepów bakterii jedynie załagodzić, co czyni ten 4-szczepowy probiotyk szczególnie ważnym i obiecującym w symptomach IBS.
Sądzi się, że probiotyki, które mają korzystny wpływ na florę jelitową, najprawdopodobniej najbardziej poprawiają IBS. Ten sam szczep 4-probiotyczny utrzymuje dobre bakterie jelitowe nawet po stosowaniu antybiotyków, które znane są z tego, że zaburzają dobrą florę bakteryjną. Korzyści z działania tej specyficznej kombinacji, pokazują w jaki sposób pomagają dobre probiotyki.
Nie wszystkie probiotyki są tak samo efektywne.
Szukając dobrych suplementów z probiotykiem zwracaj uwagę czy były testowane. Badania pokazują, że dobra bakterie skutecznie wspirają zdrowie układu pokarmowego, ale bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni szczep bakterii.
Saccharomyces boulardii: poprzez tradycyjne lekarstwa do super probiotyku.
Pewnie o tym nie słyszeliście (i pewnie nawet nie wiece jak tę nazwę wymówić), ale niepatogenne drożdże Saccharomyces boulardii były używane przez ostatnie 30 lat do zapobiegania i leczenia chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza biegunki spowodowanej złymi bakteriami.
Co ciekawe S.boulardii było odkryte przez francuskiego mikrobiologa, Henri Boulardii w 1920 roku w skórce owocu liczi. Zauważył on, że skórki tego owocu są naturalnym/tradycyjnym lekarstwem na biegunkę.
Od tamtej pory S.boulardii jest coraz częściej wykorzystywane. Ostatnia analiza 10 badań klinicznych pokazuje, że S.boulardii istotnie zmniejsza ryzyko biegunki związanej z zastosowaniem antybiotyków. S.boulardii jest naturalnie odporny na antybiotyki.
Stosowany był również zapobiegawczo w biegunce i niestrawności podczas podróży. Przeprowadzono badanie, w którym podawano 250mg probiotyku S.boulardii pięć dni przed podróżą i później każdego dnia podróży. Okazało się, że znacząco zmniejszyło się ryzyko biegunki u turystów podróżujących do północnej Afryki oraz Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Właściwości S.boulardii przeciwdziałające powstawaniu infekcji wydają się częściowo występować ze względu na jego zdolność do hamowania wzrostu złych bakterii w jelicie, w tym Candida albicanas, E coli, pasożytów oraz ogólnej poprawy bilansu dobrej flory bakteryjnej.
S.boulardii jest jednym z największych sukcesów w historii terapii probiotykami.
Lactobacillus acidophilus był po raz pierwszy wyizolowany w 1900 roku i jest jednym z najbardziej znanych bakterii probiotycznych. Przez ponad 40 lat szczep Lactobacillus acidophilus znany jako szczep DDS-1 był przedmiotem badań, a w konsekwencji jest jednym z najlepszych szczepów acidophilus używanych jako probiotyk.
W rzeczywistości niektóre cechy charakterystyczne probiotyków są oparte na pionierskich badaniach nad Lactobacillus acidophilus DDS-1.Był on jednym z pierwszych szczepów wykazujących odporność na kwasy żołądkowe i żółć, przylegającym do komórek nabłonka i szybko mnożącym się w jelitach.
Wcześniej Lactobacillus acidophilus DDS-1 był również wskazywany jako ten który jest pomocny w produkcji witaminy B i enzymów, które z kolei pomagają trawić białka i tłuszcze, redukować toksyczne związki w jelitach, stymulować układ immunologiczny i produkować unikatowy, naturalny antybiotyk o nazwie „Acidophilin”, który hamuje wzrost kilku niepożądanych mikroorganizmów.
Te cechy czynią Lactobacillus acidophilus-DDS-1 jednym z najbardziej popularnych probiotyków wspomagającym zdrowie i dobre samopoczucie.
Na podstawie ostatnich badań klinicznych wykazano statystycznie , że Lactobacillus acidophilus DDS-1 znacząco redukuje objawy żołądkowe, biegunkę, bóle brzucha, skurcze i ogólne objawy związane z nietolerancją laktozy.
Źródła:
- Roberfroid M, Gibson GR, Hoyles L, et al. Prebiotic effects: metabolic and health benefits. Br J Nutr. 2010 Aug;104 Suppl 2:S1-63.
- Williams EA, Stimpson J, Wang D, et al. Clinical trial: a multistrain probiotic preparation significantly reduces symptoms of irritable bowel syndrome in a double-blind placebo-controlled study. Aliment Pharmacol Ther. 2009 Jan;29(1):97-103.
- Shah, NP, et al., 1995. Survival of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum in commercial yoghurt during refrigerated storage. International Dairy Journal 5, 515–521