Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko od 13 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Regulacja poziomu estrogenu - naturalny poradnik dla kobiet

Podwyższony poziom estrogenu jest jednym z najważniejszych czynników, jakim przypisuje się problemy ze zdrowiem piersi, macicy i jajników u kobiet. Dowiedz się, jak wpłynąć na poziom estrogenu za pomocą ziół i zmiany diety.

Estrogen należy do katabolicznych hormonów płciowych. Wpływa on na szereg funkcji, takich jak reprodukcyjna, trawienna, regulująca poziom tłuszczu i płynów, pigmentację skóry, nastrój, rozkładanie masy mięśniowej prowadzące do zwiększenie ilości tłuszczu w ciele i aromatazę. Testosteron, a do pewnego stopnia również progesteron, to anaboliczne hormony płciowe, które przyczyniają się do szczupłej budowy ciała.

Aromataza jest enzymem, który znaleźć można w komórkach produkujących estrogen, jakie znajdują się w nadnerczach, jajnikach, łożysku, mózgu i komórkach tłuszczowych. Podwyższony poziom aromatazy w ciele sprawia, że więcej testosteronu i progesteronu jest przekształcane w estrogen. Coraz większe narażenie na kontakt ze środowiskowymi czynnikami zaburzającymi gospodarkę hormonalną sprawia, że jest coraz łatwiej o zaburzenie wydzielania hormonów.

Zwiększona aktywność aromatazy i dominacja estrogenu to jedne z najczęstszych czynników wywołujących raka piersi, macicy i jajników u kobiet. Również u mężczyzn rak prostaty, jelita i piersi jest łączony z nadmierną ilością estrogenu. Inne wywoływane przez nie problemy to zespół napięcia przedmiesiączkowego, dysplazja szyjki macicy, mięśniaki macicy, endometrioza, zmniejszone libido, zmęczenie, fibrocystyczna choroba piersi, bóle głowy, niepłodność i zwiększenie masy ciała.

Produkty i zioła, które regulują poziom estrogenu:

Warzywa kapustne: brokuł, kalafior, kiełki brukselki i kapusta zawierają silne substancje odżywcze, które pomagają metabolizować molekuły estrogenu. Wśród nich znajdują się octan indolu-3, karbonyl i dindolometan. Kapustne to też źródło związków zawierających siarkę, takich jak sulforofan i izocyjanian fenylu. Usprawniają one oczyszczanie wątroby i niszczą produkujące się komórki raka. Dobrym źródłem tych związków jest 50-100 g kiełków brukselki dziennie.

Produkty bogate w zdrowe tłuszcze: to produkty bogate w kwasy omega-3 i nasycone kwasy tłuszczowe. Należą do nich źródła roślinne takie, jak olej kokosowy, olej konopny, oliwa extra virgin i avocado. Surowe orzechy (ale nie orzeszki ziemne) i nasiona zawierają sterole roślinne, które regulują poziom estrogenu. Ekologiczny drób, dziki łosoś, dziczyzna i krowy karmione w stu procentach trawą to najlepsze źródła roślinne dla zdrowych funkcji hormonalnych.

Warzywa cebulowe: w tej grupie zawiera się czosnek, cebula, szalotka, szczypiorek i por. Wszystkie zawierają dużo aminokwasów bogatych w siarkę i potężny antyoksydant flawonowy – kwercytynę. Oba te składniki pomagają w oczyszczaniu wątroby i zmniejszają produkcję estrogenu.

Zioła bogate we flawony: Flawony i flawonony dostarczane wraz z dietą są uważane za najsilniejsze flawonoidy hamujące wydzielanie aromatazy. Najsilniejszymi flawonami jest zawarta w pasiflorze chryzyna, a także pigenina, którą znaleźć można w rumianku.

Shatavari: roślina z gatunku szparagów. Zawiera prekursory hormonów żeńskich pomagając równoważyć wszelkie nieprawidłowości hormonalne. Zawarte w shatavari estrogeny nie wytwarzają negatywnych skutków ubocznych. Ta roślina jest dobrym źródłem cynku i minerałów wapnia jak również witaminy B-kompleks.

Flawonony: można je znaleźć w owocach cytrusowych, a szczególnie w cytrynach i limonkach. Zwyczajowo nazywa się je bioflawonoidami cytrusowymi, a wśród nich są diosmina, hedperydyna, rutyna, naringina, tangeretina, diosmetina, narirutina, neohespedryna, nobiletyna i kwercetyna.

Zioła bogate w antyoksydanty: Zioła takie jak oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia i kurkuma są pełne olejków eterycznych, które wspomagają detoksyfikację wątroby. Kurkuma ma silną moc niszczenia komórek rakowych zawierających receptory estrogenu, które są najczęściej spotykanymi komórkami raka piersi, macicy, prostaty i jajników.

Chlorofil: Jedna z najpotężniejszych życiodajnych substancji, jakie można znaleźć na ziemi. Dzięki temu pigmentowi określone produkty naturalne są zielone. Również warzywa bogate w chlorofil są ciemnozielone i bardzo pomocne w usuwaniu toksyn z organizmu.

Produkty fermentowane: Zawierają kwasy organiczne, antyoksydanty, enzymy i probiotyki, które poprawiają funkcjonowanie jelit i zdolności wydalnicze. Wśród warzyw fermentowanych warto wymienić kapustę kiszoną, kapustę kimchi i fermentowaną soję.

Lignany: Dwie łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego dziennie pomagają zachować zdrowy balans estrogenu.

Herbaty ziołowe: Szczególnie pomocna dla regulacji poziomu estrogenu jest herbata zielona i lukrecjowa.

Grzyby: Wszystkie grzyby znane są ze zdolności regulacji poziomu aromatazy i estrogenu. Wybieraj shitake, maitake, pieczarki i borowiki.

Warzywa strączkowe: wszystkie zawierają pokaźne ilości fitoestrogenów, które pomagają utrzymać w normie poziom progesteru i estrogenu. Soja jest z tego szczególnie znana, ale inne gatunki też się liczą.

Sebastian Pole

Sebastian Pole

Sebastian Pole jest konsultantem ajurwedy, współzałożycielem i głównym zielarzem w Pukka Herbs.

Sebastian jest zarejestrowanym członkiem Ayurvedic Practitioners Association. Został zielarzem w celu korzystania z zasad ajurwedy (starożytnej sztuki mądrego życia), aby pomagać wzmacniać zdrowie. Posiada Licencjat Ziołolecznictwa, dyplom Oriental Herbal Medicine i jest certyfikowanym Konsultantem Ajurwedy.

Sebastian Pole prowadzi swoją własną praktykę zielarską w Bath i odbywa staż kliniczny od 1998 roku. Jego zainteresowania skupiają się również na tematyce organicznych upraw ziół, jest bardzo zaangażowany we wspieranie rozwoju zrównoważonych, organicznych upraw ziół. Posługuje się płynnie Hindi, jest zarejestrowanym nauczyciel jogi i jest pasjonatem prowadzenia biznesu, który przynosi korzyści wszystkim zaangażowanym w cały proces. Jego misją jest pozytywne wpływanie na życie ludzi poprzez odkrywaniem przed nimi niezwykłej mocy roślin.

Sebastian mieszka ze swoją rodziną na zachwycającej farmie - dwóch akrach lasu i ogrodu- w Somerset , gdzie hoduje ponad 100 gatunków roślin i drzew o właściwościach leczniczych. Jego ulubionymi ziołami są lukrecja, rumianek, jeżówka, serdecznik pospolity, waleriana, bazylia azjatycka i nagietek.

Autor ksiązki " Ayurvedic Medicine, The Principles of Traditional Practice" (Elsevier 2006).

Czytaj artykuły eksperta

Polecamy Biowitalni.pl

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje