Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko od 13 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Triphala czyli trzy najpotężniejsze owoce Indii. Które to?

Pierwszy zawiera niemal najwięcej antyoksydantów ze wszystkich roślin, drugi jest zwany „pogromcą chorób”, trzeci jest świętym, leczniczym owocem Indii. Amalaki, Bibhitaki i Haritaki to potężna mieszanka, którą dla zdrowia jelit stosowano już w starożytnej ajurwedzie.

W starych, ajurwedyjskich tekstach można przeczytać, że o ile jedna roślina może przynieść wiele dobrego, to pełnię swoich właściwości odkrywa dopiero w zestawieniu z równie potężnymi ziołami czy owocami, które uzupełniają i „podbijają” jej działanie.
Thriphala, czyli w sanskrycie „trzy owoce”, to jeden z najlepszych dowodów na mądrość starożytnych mieszkańców Indii. Głównie stosuje się ją wtedy, gdy jelita wymagają oczyszczenia: po chorobie, zatruciu, u osób sięgających często po słodkie i słone przekąski czy używki a także tych, którzy przygotowują się do detoksu organizmu lub po prostu chcą poprawić poziom energii i stan cery. Triphala chroni układ trawienny i wspomaga jego odnowę a także wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu.

Z czego się składa?

Amalaki (lub inaczej amla, agrest indyjski) to owoce wielkości naszych mirabelek o niezwykle kwaśnym smaku. Zawdzięczają go wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy C, antyoksydantów i polifenoli.W 2008 roku japońscy naukowcy z uniwersytetu w Tohoku postanowili sprawdzić, które z „superfoods” polecanych z uwagi na walkę z wolnymi rodnikami rzeczywiście zasługują na ten status. Spośród tysiąca ekstraktów roślinnych tylko cztery uzyskały potwierdzenie dla swoich niezwykłych właściwości – wśród nich amalaki.

Od pewnego czasu wiemy już, że naturalne źródła witaminy C pozwalają na o nawet 80 % lepsze jej wchłanianie a tym samym szybsze działanie i większą skuteczność. Towarzyszące jej w owocach amli polifenole pomagają przyswoić witaminę i to również dlatego ta z naturalnego źródła jest skuteczniejsza, niż wyprodukowana w laboratorium.
Witamina C to niezwykle silny antyoksydant, ale nie jedyny. Najskuteczniejsza będzie wspierająca swoje działanie grupa antyoksydantów a taką znajdziemy właśnie w amalaki: kwas elagowy i galowy, punigluconina, pedunculagina, kuercetyna i wiele innych, które są od dawna badane pod kątem prewencji przeciwnowotworowej. Zwiększenie ilości antyoksydantów w diecie to jednak również bardziej przyziemne korzyści, takie jak rzadsze przeziębienia, ładniejsza cera, mniej infekcji układu moczowego i mocniejsze serce. Antyoksydanty to najsilniejsza broń przeciwko wolnym rodnikom, które odpowiadają za starzenie się skóry, serca czy mózgu. To szczególnie ważne dla palaczy czy osób zestresowanych, które mają do czynienia z tzw. stresem oksydacyjnym na co dzień.

Bibhitaki to małe owoce rosnące dziko w Indiach i na Sri Lance. Również mają intensywny smak, z tym że gorzki. To oznaka bardzo silnego działania przeciwbrzybicznego, przeciwzapalnego i oczyszczającego. Bibhitaki poprawia pracę wątroby. Triphala łączy więc kwaśne amalaki, które „wymiata” wolne rodniki, z gorzkim bibhitaki, które usuwa z organizmu toksyny. Badania przeprowadzone w 2012 roku na Uniwersytecie w Hyderabadzie udowodniły, że Triphala po 10 tygodniach stosowania może też zmniejszać poziom tłuszczu u osób otyłych.

Haritaki to indyjskie owoce, które z wyglądu na surowo przypominają gruszkę a po wysuszeniu – ziarno kakaowca. Rosną nawet na wysokości 1500 metrów. W medycynie tybetańskiej wykorzystywano całą roślinę: korzeń dla zdrowych kości, łodygę dla silnych mięśni, korę która dobrze działa na skórę, gałęzie poprawiające oddychanie i owoce dla zdrowia organów, w tym serca. Z kolei w ajurwedzie są opisywane jako owoce boga Shiwy i święta roślina, która usuwa choroby.
W indyjskiej medycynie Triphala jest stosowana jako tonik prozdrowotny dla osób, które czują się wyprane z energii, osłabione lub właśnie przebyły chorobę. Jednak już nie musisz jechać do Indii, by móc poczuć moc starożytnej ajurwedy. Teraz ekologiczna Triphala Pukka oparta na owocach z najlepszych indyjskich upraw dostępna jest też w Polsce.


Masz problemy z żołądkiem? Często cierpisz na zatrucia lub biegunki? Triphala Plus Pukka to wyjątkowa formuła uzupełniona o najważniejsze roślinne substancje poprawiające trawienie i wydalanie. Poza amalaki znajdziemy tu łuskę babki płesznik i siemię lniane. To produkty naturalne bogate w dobrze przyswajalny błonnik, który „wymiata” z układu trawiennego wszystkie niestrawione pozostałości. Tym samym umożliwia lepsze wchłanianie substancji odżywczych, reguluje metabolizm i poprawia ogólne zdrowie jelit. Szczególnie spodoba się osobom, które cierpią na biegunki, zaparcia, lub właśnie zmagają się z zatruciem. Triphala Plus Pukka to nowoczesna formuła stworzona z ekologicznych roślin.

Posłuchaj o właściwościach owocu amla z ust Sebastiana Pole - głównego specjalisty ds. ziół w Pukka:

        

Więcej o badaniach nad właściwościami antyoksydacyjnymi amalaki i 999 innych roślin:
- http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-008-0071-2

Więcej o badaniach nad właściwościami odchudzającymi Triphali:
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23251942

Więcej o wykorzystaniu Haritaki w medycynie indyjskiej i tybetańskiej:
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3902605/.

Polecamy Biowitalni.pl

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.Biowitalni to miejsce i ludzie, którzy chcą czerpać siłę i wiedzę z natury.

więcej o nas...

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje