Brak produktów
Do kasy Zamknij
Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Zdrowie
Ładowanie...
Odporność
Herbaty
Oczyszczanie Organizmu
Odporność
Witaminy i Minerały
Sceptycy mówią, że dawniej nikt nie cierpiał na zakwaszenie organizmu. Owszem, ale kiedyś nasza dieta opierała się głównie na zbożach i świeżych warzywach lokalnej produkcji, a nie daniach przetworzonych i fast-foodach. W XXI wieku pytanie o to, jak odkwasić organizm naturalnie, staje się jak najbardziej zasadne (a może nawet zasadowe?).
Zakwaszeniu organizmu sprzyja brak ruchu, stres i używki. Bardzo kwasotwórcza jest kawa. Dodatkowo częste sięganie po produkty przetworzone: napoje gazowane, białą mąkę, gotowe dania.
Zneutralizować kwasowość może odpowiednio zbilansowana dieta, w której główną rolę grają warzywa o właściwościach zasadowych: marchew, buraki czy pietruszka. W połączeniu z kaszą i łagodnymi przyprawami to idealne zasadotwórcze danie.
Wprowadzenie tych zmian wymaga jednak przeobrażenia całego życia i nie każdemu uda się je wypracować z dnia na dzień. Stąd taka popularność superfoods, czyli produktów, które mają silne właściwości alkalizujące i są wyjątkowo pomocne w odkwaszaniu organizmu. Należą do nich szczególnie produkty bogate w chlorofil.
Spirulina – to jednokomórkowe algi, które są na ziemi od milionów lat. Podobno sięgali po nie już Aztekowie. Później zyskiwała na popularności w kolejnych miejscach na świecie z uwagi na dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin a także właściwości alkalizujące. Nie wolno zapomnieć oczywiście o chlorofilu, który działa oczyszczająco, a do tego odpowiada za głęboki kolor spiruliny (jeśli potrzebujesz naturalnego barwnika, rozpuść łyżkę spiruliny w wodzie, której używasz do farbowania).
Chlorella – podobny kolor, podobny skład i tylko nieco krótsza historia na naszej planecie. Poza minerałami, takimi jak magnez, wapń i cynk, a także chlorofilem, chlorella zawiera unikalny czynnik wzrostu, dzięki któremu szybko się mnoży. Według niektórych badań przyjmowanie chlorelli może mieć właściwości regeneracyjne na komórki nerwowe. Chlorella i spirulina różnią się kolorem: ta pierwsza przypomina odcieniem matchę, podczas gdy spirulina jest butelkowo-zielona, a niekiedy prawie granatowa.
Trawa pszeniczna i trawa jęczmienna to młode źdźbła jęczmienia lub pszenicy, które jeszcze nie zawiązały kłosów. Zawierają szczególnie dużo składników mineralnych i chlorofilu. Koktajl z dodatkiem trawy pszenicznej w proszku to prawdziwa bomba mikroelementów, które dodadzą energii na cały dzień.
Odpowiednie zaopatrzenie organizmu w składniki odżywcze jest kluczowe, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Szczególnie istotne jest przyjmowanie prawidłowych ilości wapnia, magnezu i cynku. W tym dziale znajdziesz gotowe kompleksy z tymi trzema składnikami w odpowiedniej ilości. Razem ze zmianami w diecie czy stylu życia będzie to idealny sposób na naturalne odkwaszenie organizmu.
Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy
My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje
Program lojalnościowy
Zbieraj punkty i wymieniaj na zniżki lub prezenty
Kupuj
Zbieraj
Wymieniaj