Pierwsze badania sprawdzające wpływ probiotyków na zdrowie osób z chorobą Alzheimera wykazują, że poprawiają one u nich funkcje poznawcze i metabolizm.
Wciąż pojawiają się nowe dowody na to, że istnieje związek pomiędzy obecnymi w naszym organizmie bakteriami, stanem jelit i mózgu a zdrowiem psychicznym czy funkcjami poznawczymi.
Choć dotychczas brakowało na to twardych dowodów, niedawno pojawiały się pierwsze poszlaki sugerujące, że terapie wykorzystujące drobnoustroje (np. leczenie probiotykami), mogą być przydatne w przypadku choroby Alzheimera i powiązanych z nią zaburzeń neuropsychiatrycznych [1].
Nowe dane potwierdzają tą teorię. Przeprowadzono ostatnio badanie, w którym osoby cierpiące na chorobę Alzheimera otrzymywały przez 12 tygodni mleko zwykłe lub wzbogacone probiotycznie o 2 miliardy bakterii Lactobacillus i Bifidobacteria [2].
Okazało się, że u osób, które dostawały mleko probiotyczne, znacznie poprawiły się funkcje poznawcze (lepszy wynik testów zdrowia psychicznego), zmniejszył się stres oksydacyjny (badany za pomocą sprawdzania stężenia w osoczu dialdehydu malonowego), zmniejszyły się stany zapalne (badane przez poziom surowicy wysoko-czułego białka c-reaktywnego), unormował się poziom cukru we krwi (model homeostazy szacunkowej insulinoodporności, badanie funkcjonowania komórek beta, wskaźnik QUICKI) i zmniejszył się poziom lipidów krwi (surowica trójglicerydów, VLDL).
- Biorąc to pod uwagę doszliśmy do wniosku, że dotychczasowe efekty suplementacji probiotykami dają podstawy do prowadzenia dalszych badań które ustalą, czy probiotyki mają istotny z klinicznego punktu widzenia wpływ na funkcje poznawcze – zauważają autorzy badań.
Źródła:
1. Bhattacharjee S, Lukiw WJ. Alzheimer's disease and the microbiome. Front Cell Neurosci. 2013 Sep 17;7:153.
1. Akbari E, Asemi Z, Daneshvar Kakhaki R, Bahmani F, Kouchaki E, Tamtaji OR, Hamidi GA and Salami M (2016) Effect of Probiotic Supplementation on Cognitive Function and Metabolic Status in Alzheimer's Disease: A Randomized, Double-Blind and Controlled Trial. Front. Aging Neurosci. 8:256. doi: 10.3389/fnagi.2016.00256