Zadzwoń: +48 788 837 887

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko 12,90 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Chlorella i spirulina - celebryci wśród superfoods, czy słusznie?

Chlorella


Rzadko która roślina ma więcej właściwości odżywczych. Poza tym ma działanie alkalizujące, odtruwające i ochronne. To jedna z najwcześniej na świecie powstałych roślin wodnych wykorzystujących fotosyntezę, czemu zawdzięcza swoją czystość i przydatność w kuracjach oczyszczających. W ok. 60 % składa się z białka, przez co jest doskonała dla wegetarian i dla dodania siły np. po chorobie.

Czynnik wzrostu chlorelli to unikalny kompleks kwasów nukleinowych (NDA i RNA), który składa się na 2.5 % zawartości chlorelli. To dzięki niemu alga ma działanie regeneracyjne na komórki, nerwy i mięśnie. Zwiększa aktywność limfocytów-T, limfocytów-B i makrofagów stymulując układ odpornościowy i zwiększając produkcję interferonu. Czynnik Wzrostu Chlorelli zwiększa też ilość białych i czerwonych krwinek a także płytek krwi.

Chlorella jest ceniona ze względu na oczyszczanie pozostałości metali ciężkich – udowodniono, że potrafi usunąć kadm, ołów, uran, rtęć i dioksyny. Zawiera najwięcej chlorofilu ze wszystkich znanych roślin – 3 %. Cenne właściwości chlorofilu to między innymi:

  • działanie antyoksydacyjne i detoksyfikujące. Zmniejsza czynniki oksydacyjne jednocześnie walcząc z zanieczyszczeniami środowiska, usuwając blokady i zatory w ciele
  • odnawianie, to znaczy odbudowywanie i naprawa czerwonych krwinek
  • alkalizacja krwi do zdrowego poziomu PH 7.5
  • wysoka zawartość minerałów takich, jak magnez i cynk, które wspomagają odporność i uspokajają układ nerwowy
  • dotlenienie krwi
  • wspomaganie zdrowych reakcji przeciwzapalnych, szczególnie w obszarze układu trawiennego i wątroby.

Ale uwaga – tak samo, jak łatwo chłonie korzystne substancje, gdy jest hodowana w krystalicznie czystych wodach, chlorella chłonie też metale ciężkie i inne toksyny, gdy uprawia się ją w niewłaściwych warunkach. Dlatego żeby sobie nie zaszkodzić, koniecznie wybierajmy tą z ekologicznych, certyfikowanych upraw i zaufanego źródła. Warto też wybierać chlorellę z „rozbitymi” ścianami komórkowymi. Chlorella ma twarde zewnętrzne ściany komórkowe, których nie jest w stanie strawić ludzki organizm, przez co przed ich „rozbiciem” przyswaja mniej substancji odżywczych z rośliny. Na opakowaniu szukaj informacji „cracked”.

Spirulina
To mikroskopijna alga słodkowodna w głęboko zielonym kolorze.

Spirulina składa się w 60 % z białka. Zawiera też wszystkie niezbędne aminokwasy, przez co białko lepiej się przyswaja. Jest bogata w wiele składników odżywczych, takich jak witamina A, B6, B12, żelazo, magnez, jod czy wapń. Dzięki temu doskonale radzi sobie z wszelkiego rodzaju deficytami witamin i minerałów. Zawiera beta karoten (witamina A), silny antyoksydant chroniący nas przed wolnymi rodnikami i wzmacniający skórę i witaminy B, które odżywiają układ nerwowy, pomagają tworzyć krwinki, syntetyzować DNA i pomagają metabolizować tłuszcze i białka. Szczególnie ważna dla metabolizmu energetycznego jest witamina B12. Żelazo jest z kolei istotne dla zdrowia krwi bo jest składnikiem białek hemoglobiny, które transportują tlen w obrębie ciała.

Sprawdza się więc idealnie u osób osłabionych, z niedoborami. Zawarty w niej niebieski barwnik fikocyjanina to silny antyoksydant. Wszystko to sprawia, że doskonale nadaje się na czas przesilenia, gdy wraz z pożywieniem nie dostarczamy sobie dostatecznej ilości składników odżywczych, jesteśmy zestresowani i zmęczeni.

Te „superfoods” są idealnym wsparciem dla naturalnych koktajli odżywczych. Podajemy przepis na jeden z nich który zdradza Nadia Brydon, nauczycielka medycyny holistycznej dla Pukka Planet:

Odżywczy zielony koktajl - przepis

Składniki:

  • 80 g szpinaku
  • 40 g rukoli
  • 80 g ogórka
  • 40 g selera
  • 300 ml wody


Dla smaku można dodać 20-40 g avocado, pół ząbka czosnku, pół łyżeczki soli Himalajskiej i dwie łyżeczki soku z cytryny. Picie smoothie to doskonały sposób, by przemycić do swojej diety nieco ziół i substancji odżywczych, dlatego można też dodać świeżego imbiru i/lub kurkumy, siemienia lnianego a także sproszkowanych Pukka Clean Greens i Vitalise.

Przygotowanie:
Najpierw nalej do blendera wody i dodawaj po kolei każdy składnik miksując go. Mieszaj, aż napój nabierze kremowej konsystencji. Podziel na dwie porcje. Jedną wypij przed śniadaniem a drugą trzymaj w lodówce lub chłodnym termosie i wypij późnym porankiem lub przed obiadem.

(Przepis zaczerpnięty z http://www.pukkaherbs.com/pukka-planet/stories/wellbeing/nadia-brydon-on-drinking-your-greens/)

Oceń artykuł jeżeli Ci się spodobał:

Ocena: 3/5 | Ilość: 2 oceny

Polecamy Biowitalni.pl

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.

Naturalne Suplementy Diety

Spośród wielu dostępnych na rynku suplementów wyselekcjonowaliśmy te czyste, wartościowe, jakościowo bez kompromisów!

Zdrowe odżywianie

Wierzymy że odżywianie to fundament ludzkiego zdrowia. Oferujemy to co od wieków jest znane i cenione choć często zapomniane

Certyfikowane Ekologiczne Suplementy

Proponujemy naturalne produkty tylko zaufanych, certyfikowanych i wielokrotnie nagradzanych producentów

Ekologiczne Witaminy i Minerały

Jeśli poszukujesz najlepszej jakości naturalnych produktów: witamin, minerałów, olei, suplementów diety to trafiłeś/aś w odpowiednie miejsce

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje