Chlorella
Rzadko która roślina ma więcej właściwości odżywczych. Poza tym ma działanie alkalizujące, odtruwające i ochronne. To jedna z najwcześniej na świecie powstałych roślin wodnych wykorzystujących fotosyntezę, czemu zawdzięcza swoją czystość i przydatność w kuracjach oczyszczających. W ok. 60 % składa się z białka, przez co jest doskonała dla wegetarian i dla dodania siły np. po chorobie.
Czynnik wzrostu chlorelli to unikalny kompleks kwasów nukleinowych (NDA i RNA), który składa się na 2.5 % zawartości chlorelli. To dzięki niemu alga ma działanie regeneracyjne na komórki, nerwy i mięśnie. Zwiększa aktywność limfocytów-T, limfocytów-B i makrofagów stymulując układ odpornościowy i zwiększając produkcję interferonu. Czynnik Wzrostu Chlorelli zwiększa też ilość białych i czerwonych krwinek a także płytek krwi.
Chlorella jest ceniona ze względu na oczyszczanie pozostałości metali ciężkich – udowodniono, że potrafi usunąć kadm, ołów, uran, rtęć i dioksyny. Zawiera najwięcej chlorofilu ze wszystkich znanych roślin – 3 %. Cenne właściwości chlorofilu to między innymi:
- działanie antyoksydacyjne i detoksyfikujące. Zmniejsza czynniki oksydacyjne jednocześnie walcząc z zanieczyszczeniami środowiska, usuwając blokady i zatory w ciele
- odnawianie, to znaczy odbudowywanie i naprawa czerwonych krwinek
- alkalizacja krwi do zdrowego poziomu PH 7.5
- wysoka zawartość minerałów takich, jak magnez i cynk, które wspomagają odporność i uspokajają układ nerwowy
- dotlenienie krwi
- wspomaganie zdrowych reakcji przeciwzapalnych, szczególnie w obszarze układu trawiennego i wątroby.
Ale uwaga – tak samo, jak łatwo chłonie korzystne substancje, gdy jest hodowana w krystalicznie czystych wodach, chlorella chłonie też metale ciężkie i inne toksyny, gdy uprawia się ją w niewłaściwych warunkach. Dlatego żeby sobie nie zaszkodzić, koniecznie wybierajmy tą z ekologicznych, certyfikowanych upraw i zaufanego źródła. Warto też wybierać chlorellę z „rozbitymi” ścianami komórkowymi. Chlorella ma twarde zewnętrzne ściany komórkowe, których nie jest w stanie strawić ludzki organizm, przez co przed ich „rozbiciem” przyswaja mniej substancji odżywczych z rośliny. Na opakowaniu szukaj informacji „cracked”.
Spirulina
To mikroskopijna alga słodkowodna w głęboko zielonym kolorze.
Spirulina składa się w 60 % z białka. Zawiera też wszystkie niezbędne aminokwasy, przez co białko lepiej się przyswaja. Jest bogata w wiele składników odżywczych, takich jak witamina A, B6, B12, żelazo, magnez, jod czy wapń. Dzięki temu doskonale radzi sobie z wszelkiego rodzaju deficytami witamin i minerałów. Zawiera beta karoten (witamina A), silny antyoksydant chroniący nas przed wolnymi rodnikami i wzmacniający skórę i witaminy B, które odżywiają układ nerwowy, pomagają tworzyć krwinki, syntetyzować DNA i pomagają metabolizować tłuszcze i białka. Szczególnie ważna dla metabolizmu energetycznego jest witamina B12. Żelazo jest z kolei istotne dla zdrowia krwi bo jest składnikiem białek hemoglobiny, które transportują tlen w obrębie ciała.
Sprawdza się więc idealnie u osób osłabionych, z niedoborami. Zawarty w niej niebieski barwnik fikocyjanina to silny antyoksydant. Wszystko to sprawia, że doskonale nadaje się na czas przesilenia, gdy wraz z pożywieniem nie dostarczamy sobie dostatecznej ilości składników odżywczych, jesteśmy zestresowani i zmęczeni.
Te „superfoods” są idealnym wsparciem dla naturalnych koktajli odżywczych. Podajemy przepis na jeden z nich który zdradza Nadia Brydon, nauczycielka medycyny holistycznej dla Pukka Planet:
Odżywczy zielony koktajl - przepis
Składniki:
- 80 g szpinaku
- 40 g rukoli
- 80 g ogórka
- 40 g selera
- 300 ml wody
Dla smaku można dodać 20-40 g avocado, pół ząbka czosnku, pół łyżeczki soli Himalajskiej i dwie łyżeczki soku z cytryny. Picie smoothie to doskonały sposób, by przemycić do swojej diety nieco ziół i substancji odżywczych, dlatego można też dodać świeżego imbiru i/lub kurkumy, siemienia lnianego a także sproszkowanych Pukka Clean Greens i Vitalise.
Przygotowanie:
Najpierw nalej do blendera wody i dodawaj po kolei każdy składnik miksując go. Mieszaj, aż napój nabierze kremowej konsystencji. Podziel na dwie porcje. Jedną wypij przed śniadaniem a drugą trzymaj w lodówce lub chłodnym termosie i wypij późnym porankiem lub przed obiadem.
(Przepis zaczerpnięty z http://www.pukkaherbs.com/pukka-planet/stories/wellbeing/nadia-brydon-on-drinking-your-greens/)