Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy warto brać spirulinę i na co działa?
- Chlorella i spirulina co jest lepsze?
O chlorelli i spirulinie napisano już wiele, ale sporo pytań pozostało nadal bez odpowiedzi.
W tym artykule opiszemy nie tylko, czym jest i na co działa chlorella czy spirulina, ale też: z czym nie można ich łączyć i kiedy przyjmować razem, a kiedy osobno.
Zapraszamy do lektury.
Spis treści:
Na co działa chlorella i spirulina?
Dziś wiele mówi się o zastępowaniu „tradycyjnych” pokarmów, jak nabiał czy mięso, roślinnymi zamiennikami.
Chlorella i spirulina są do tego wręcz wymarzone, bo:
- spirulina i chlorella w proszku składa się w 60-70 proc. z czystego białka (1),
podczas gdy suszony groch ma 27 proc. białka, a mięso – 59 proc. - Spirulina zawiera dużo witaminy A. Gdy w Indiach podawano dzieciom w wieku 1-6 lat 1 g spiruliny dziennie przez 6 tygodni, to poziom serum retinolu we krwi (aktywna postać witaminy A) u nich znacznie wzrósł (w porównaniu z grupą kontrolną, gdzie było bez zmian).
Jednocześnie beta-karoten zawarty w spirulinie jest lepiej przyswajalny niż ten z popularnych warzyw. (1) - Dostępne w sklepach produkty zawierające suszoną chlorellę zawierają ok. 2.5 mg kwasu foliowego na 100 g, czyli więcej, niż szpinak. (2)
- Inną taką substancją jest żelazo: 104 mg/100 g w chlorelli i 11 g w podrobach czy 3.5 g w wieprzowinie (*wprawdzie mięso suszone zawierałoby więcej żelaza, tak jak suszone i „skoncentrowane” algi, ale w Polsce praktycznie nie jadamy suszonego mięsa, a algi trafiają do nas właśnie w takiej formie). (3)
- Tę listę można ciągnąć, bo chlorella i spirulina zawierają łącznie znaczne ilości aż 16 witamin i pierwiastków. (1)
Dotychczas były one stosowane m.in. w celu zapobiegania anemii u ciężarnych, przeciwko niedoborom u dzieci i dla dostarczenia składników odżywczych wegetarianom i weganom.
Biorąc pod uwagę skoncentrowaną formę i wysoką zawartość składników odżywczych, to chlorella i spirulina sprawdzają się tam, gdzie trzeba szybko i w bezpieczny sposób dostarczyć energii i minerałów.
A czy obie algi są tak samo korzystne dla zdrowia? A może któraś góruje?
Co jest lepsze – spirulina czy chlorella?
W licznych badaniach stosowano razem spirulinę i chlorellę z pozytywnym skutkiem terapeutycznym (np. badanie przeprowadzone nad cukrzycą typu 2 w Teheranie w 2021 r.)(4)
Obie algi mają nieco inny skład i strukturę, co wpływa na ich wchłanialność i działanie.
Jeśli mówi się, że zdrowa dieta powinna być przede wszystkim różnorodna, to to samo dotyczy alg – tabletki zawierające eko spirulinę i chlorellę z kontrolowanych upraw mogą się świetnie sprawdzić na przednówku, po chorobie, przy niezdrowym trybie życia etc.
Czy spirulinę i chlorelle można brać razem?
Odpowiadając więc na pytanie: tak, spirulinę i chlorellę można brać razem.
A dlaczego spirulina i chlorella w formie suplementu, a nie np. algi dodane do azjatyckich dań?
W tej drugiej formie też są zdrowe, ale trzeba byłoby jeść ich sporo i to codziennie, by odczuć benefity.
Do tego ściana komórkowa chlorelli jest twarda, więc większość dobroczynnych składników nie przenika przez nią, a to z kolei utrudnia wchłanianie.
Dlatego szczególnie chlorellę warto przyjmować w formie dobrze przebadanego suplementu, szukając informacji o „rozbitej” czy „rozerwanej” ścianie komórkowej.
Z kolei spirulina zawiera dodatkowo fikocyjaninę, czyli barwnik odowiadający za jej szmaragdowy kolor.
Ma on też pozytywne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dlatego nie powinno go zabraknąć w dobrym suplemencie.
Z czym nie można łączyć chlorelli?
Zarówno spirulinę i chlorellę można spożywać bez obaw o jakiekolwiek skutki uboczne.
Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to że chlorella zawiera dużo bioprzyswajalnego żelaza, a np. kawa czy herbata mogą osłabiać jego wchłanianie.
Lepiej więc nie popijać jej tymi napojami.
Z drugiej strony zawiera też wysokie dawki witaminy K, odpowiadającej za prawidłową krzepliwość krwi, więc aspiryna i leki rozrzedzające krew nie powinny być stale przyjmowane z dużymi dawkami chlorelli i spiruliny.
Źródła:
- Vitamin A, Nutrition, and Health Values of Algae: Spirulina, Chlorella, and Dunaliella
Guangwen Tang, Paolo M. Sute, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, USA, 2011 - Microalae a superior source of folates: Quantification of folates in halophile microalgae by stable isotope dilution assay. Front. Bioeng. Biotechnol, 2020
- Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health, Japonia, 2020
- Effect of spirulina and chlorella alone and combined on the healing process of diabetic wounds: an experimental model of diabetic rats, Iran, 2021