Zadzwoń: +48 788 837 887

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa od 9,99 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Chlorella i spirulina. Łączyć, czy brać osobno? Nowe ustalenia o najczystszych algach świata

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czy warto brać spirulinę i na co działa?
  • Chlorella i spirulina co jest lepsze?

O chlorelli i spirulinie napisano już wiele, ale sporo pytań pozostało nadal bez odpowiedzi.

W tym artykule opiszemy nie tylko, czym jest i na co działa chlorella czy spirulina, ale też: z czym nie można ich łączyć i kiedy przyjmować razem, a kiedy osobno.

Zapraszamy do lektury.

Na co działa chlorella i spirulina?

Dziś wiele mówi się o zastępowaniu „tradycyjnych” pokarmów, jak nabiał czy mięso, roślinnymi zamiennikami.

Chlorella i spirulina są do tego wręcz wymarzone, bo:

  • spirulina i chlorella w proszku składa się w 60-70 proc. z czystego białka (1),
    podczas gdy suszony groch ma 27 proc. białka, a mięso – 59 proc.
  • Spirulina zawiera dużo witaminy A. Gdy w Indiach podawano dzieciom w wieku 1-6 lat 1 g spiruliny dziennie przez 6 tygodni, to poziom serum retinolu we krwi (aktywna postać witaminy A) u nich znacznie wzrósł (w porównaniu z grupą kontrolną, gdzie było bez zmian).
    Jednocześnie beta-karoten zawarty w spirulinie jest lepiej przyswajalny niż ten z popularnych warzyw. (1)
  • Dostępne w sklepach produkty zawierające suszoną chlorellę zawierają ok. 2.5 mg kwasu foliowego na 100 g, czyli więcej, niż szpinak. (2)
  • Inną taką substancją jest żelazo: 104 mg/100 g w chlorelli i 11 g w podrobach czy 3.5 g w wieprzowinie (*wprawdzie mięso suszone zawierałoby więcej żelaza, tak jak suszone i „skoncentrowane” algi, ale w Polsce praktycznie nie jadamy suszonego mięsa, a algi trafiają do nas właśnie w takiej formie). (3)
  • Tę listę można ciągnąć, bo chlorella i spirulina zawierają łącznie znaczne ilości aż 16 witamin i pierwiastków. (1)

Dotychczas były one stosowane m.in. w celu zapobiegania anemii u ciężarnych, przeciwko niedoborom u dzieci i dla dostarczenia składników odżywczych wegetarianom i weganom.

Biorąc pod uwagę skoncentrowaną formę i wysoką zawartość składników odżywczych, to chlorellaspirulina sprawdzają się tam, gdzie trzeba szybko i w bezpieczny sposób dostarczyć energii i minerałów.

A czy obie algi są tak samo korzystne dla zdrowia? A może któraś góruje?

Chlorella i Spirulina BIO Ekologiczna 300 tabletek x 500 mg Rainforest Foods

Co jest lepsze – spirulina czy chlorella?

W licznych badaniach stosowano razem spirulinę i chlorellę z pozytywnym skutkiem terapeutycznym (np. badanie przeprowadzone nad cukrzycą typu 2 w Teheranie w 2021 r.)(4)

Obie algi mają nieco inny skład i strukturę, co wpływa na ich wchłanialność i działanie.

Jeśli mówi się, że zdrowa dieta powinna być przede wszystkim różnorodna, to to samo dotyczy alg – tabletki zawierające eko spirulinę i chlorellę z kontrolowanych upraw mogą się świetnie sprawdzić na przednówku, po chorobie, przy niezdrowym trybie życia etc.

Czy spirulinę i chlorelle można brać razem?

Odpowiadając więc na pytanie: tak, spirulinę i chlorellę można brać razem.

A dlaczego spirulina i chlorella w formie suplementu, a nie np. algi dodane do azjatyckich dań?

W tej drugiej formie też są zdrowe, ale trzeba byłoby jeść ich sporo i to codziennie, by odczuć benefity.

Do tego ściana komórkowa chlorelli jest twarda, więc większość dobroczynnych składników nie przenika przez nią, a to z kolei utrudnia wchłanianie.

Dlatego szczególnie chlorellę warto przyjmować w formie dobrze przebadanego suplementu, szukając informacji o „rozbitej” czy „rozerwanej” ścianie komórkowej.

Z kolei spirulina zawiera dodatkowo fikocyjaninę, czyli barwnik odowiadający za jej szmaragdowy kolor.

Ma on też pozytywne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dlatego nie powinno go zabraknąć w dobrym suplemencie.

Spirulina BIO Ekologiczna 200g w proszku Rainforest Foods

Z czym nie można łączyć chlorelli?

Zarówno spirulinę i chlorellę można spożywać bez obaw o jakiekolwiek skutki uboczne.

Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to że chlorella zawiera dużo bioprzyswajalnego żelaza, a np. kawa czy herbata mogą osłabiać jego wchłanianie.

Lepiej więc nie popijać jej tymi napojami.

Z drugiej strony zawiera też wysokie dawki witaminy K, odpowiadającej za prawidłową krzepliwość krwi, więc aspiryna i leki rozrzedzające krew nie powinny być stale przyjmowane z dużymi dawkami chlorelli i spiruliny.

‌Źródła:

  1. Vitamin A, Nutrition, and Health Values of Algae: Spirulina, Chlorella, and Dunaliella
    Guangwen Tang, Paolo M. Sute, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, USA, 2011
  2. Microalae a superior source of folates: Quantification of folates in halophile microalgae by stable isotope dilution assay. Front. Bioeng. Biotechnol, 2020
  3. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health, Japonia, 2020
  4. Effect of spirulina and chlorella alone and combined on the healing process of diabetic wounds: an experimental model of diabetic rats, Iran, 2021

Oceń artykuł jeżeli Ci się spodobał:

Ocena: 5/5 | Ilość: 1 ocena

Polecamy Biowitalni.pl

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje