Chlorella to wyjątkowo zielona słodkowodna alga która pojawiła się około 540 milionów lat temu. Ponieważ chlorella jest bardzo mała odkryto ją dopiero po koniec XIX wieku. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „chlor” czyli „zielony” oraz „ella” która w łacinie oznacza „małą rzecz”. Ta mikroskopijna słodkowodna alga zawiera ogromną ilość składników odżywczych: chlorofilu, białka, witamin, minerałów czy niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jest cennym darem dla naszego organizmu w uprzemysłowionym świecie.
Zawartość chlorofilu w chlorelli jest najbogatsza z wszystkich roślin! Dzięki tak wysokiej zawartości chlorofilu doskonale oczyszcza i odtruwa organizm. Chlorofil jest podobny do hemoglobiny z tym, że podstawowym jej składnikiem jest magnez a hemoglobiny żelazo. To jeden z powodów dlaczego chlorofil jest tak pożądany dla ludzkiego organizmu. Chlorofil skutecznie pomaga usunąć z organizmu metale cieżkie, które zbierają się z powodu zanieczyszczeń znajdujących się m.in. w przetworzonym pożywieniu ale też np. w rtęci z amalgamatów czy kadmu z papierosów.
Czy wiesz, że chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i jest znakomitym, a jednocześnie niskokalorycznym źródłem tej witaminy.
Często ludzie zastanawiają się którą wybrać algę chlorellę czy spirulinę? Obydwie zawierają witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, kwasy tłuszczowe i inne wartości odżywcze. Jakie więc specjalne właściowści posiada Chlorella?
- źródło chlorofilu co czyni ją bardziej oczyszczającą i odtruwającą
- zawiera znakomitą równowagę niezbędnych aminokwasów egzogennych
- zawiera najwięcej witaminy A w formie beta-karotenu
- szczegolnie wskazana dla osób z problemami wątrobowymi lub dla tych, którzy piją alkohol i palą papierosy
- jest pomocna dla osób z problemami jelitowymi, mającymi problemy z wypróżnianiem
- pomocna przy regeneracji osób cierpiących na choroby mięśni, choroby ukladu nerwowego
- zawiera Współczynnik Wzrostu Chlorelli (CFG) który wzmacnia układ immunologiczny i oferuje także wiele innych korzyści zdrowotnych
- CFG pomaga także przy problemach nerwowych w całym organizmie
- pomocna przy stanach zapalnych organizmu, przy leczeniu Candida, przy nierównowadze cukru we krwi, zaburzeniach zwyrodnieniowych
Chlorella posiada bardzo twardą zewnętrzną ścianę komórkową, której ludzki przewód pokarmowy nie potrafi rozłożyć. W takiej formie organizm ludzki nie może wchłonąć składników odżywczych znajdujących się wewnątrz komórki. Opracowano specjalny proces produkcyjny w którym to ściany komórkowe są przerywane (cracked) nie niszcząc przy tym zawartości chlorelli. Dzięki takim działaniom ogromnie wzrasta przyswajalność składników odżywczych znajdujących się w chlorelli. Warto zwrócić uwagę na ten aspekt przy wyborze chlorelli.
Inną bardzo szczególną właściwością chlorelli jest to, że bardzo szybko wchłania bakterie chorobotwórcze oraz substancje toksyczne. Ale jest jednak także „druga strona medalu”. Ta użyteczna właściwość chlorelli dla ludzi może być problemem gdyż w naturalnych zbiornikach wodnych chlorella przyciąga rozmaite toksyny i metale ciężkie tym samym przestaje być przydatna dla ludzi. Aby uniknąć zakupu chlorelli już z nagromadzonymi toksynami warto wybierać suplementy z certyfikatem ekologicznym gdyż dzięki temu mamy pewność, iż pochodzą z czystego źródła i ich jakość jest restrykcyjnie sprawdzana.
Czy wiesz, że chlorella pobudza produkcję interferonów, które pobudzają aktywność makrofagów i przez co wspomagają odporność.
Chlorella to unikalne zielone dobro dla organizmu człowieka. Wybierając chlorellę pamiętajmy aby zwrócić uwagę na to:
- czy ściany komórkowe chlorelli są przerwane (cracked);
- z jakiego pochodzi źródła (np. czy posiada certyfikat ekologiczny)
- czy przechowywane jest w ciemnych szklanych butelkach aby zachować jej optymalną potencję oraz świeżość
- czy w jej składzie nie ma tanich wypełniaczy, które ułatwiają produkcję, ale są de facto szkodliwymi substancjami dla naszego organizmu. (przeczytaj także: 12 szkodliwych składników suplementów z apteki - to Cię zaskoczy >).
Bibliografia:
Adams. M Superfoods for Optimum Health : Chlorella and Spirulina, Truth Publishing
Higdon J, An evidence- based approach to dietary phytochemicals Thieme, 2007
Kashiwa, Y. i Y Tanaka 1970 . Changes induced by chlorella on the body weight and inicdence of colds among naval trainees, Midora, 1, 1970
Tokusoglu, O., Unal, M.K. Biomass Nutrient Profiles of Three Microalgee: Spirulina platensis, Chlorella vulgaris i sochrisis galbana Journal of Food Science. 68, 4, 2003
Chlorella - alga z przeszłością i z przyszłością Trybunie Śląska, wrzesień 2003
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Planujesz wiosenny proces oczyszczania organizmu - może Cię zainteresować: