Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko 12,90 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Enzymy trawienne - dlaczego warto je suplementować?

Uboga dieta i choroby cywilizacyjne sprawiają, że coraz więcej osób ma za mało enzymów trawiennych w organizmie. Przeczytaj, skąd je czerpać i jakie mogą być skutki niedoboru.

Zestresowani, żyjący szybko mieszkańcy dużych miast często nie mogą nic przełknąć lub mają problemy z trawieniem. Może mieć to związek z niedoborem enzymów trawiennych w organizmie, bo ich ilość w ciele zmniejsza się właśnie w związku ze:

  •          stresem
  •          stanami zapalnymi przewodu pokarmowego (może je wywoływać nieprawidłowa dieta)
  •          kontaktem z toksycznymi substancjami

Poza tym wpływ mogą mieć:

  •          podeszły wiek
  •          przesiąkliwe jelita
  •          choroba Leśniowskiego-Crohna
  •          cukrzyca
  •          celiakia
  •          geny

Co to są enzymy trawienne?

Są to białka rozkładające pożywienie. Aktywują reakcje chemiczne w naszym organizmie. Występują naturalnie, ale nie zawsze – ich ilość może się zmniejszyć w związku z opisanymi wyżej czynnikami. Enzymy trawienne wydzielane są w układzie pokarmowym, od jamy ustnej przez żołądek, trzustkę i dwunastnicę po jelito cienkie.

Enzymy mają kluczowy wpływ na nasze życie, bez nich układ pokarmowy nie będzie mógł spełniać swoich funkcji, podobnie układ krążenia i cała immunologia. Niedobory enzymatyczne mogą doprowadzić nawet do śmierci, wątroba nerki, trzustka i śledziona a nawet płuca są narażone na wytężoną pracę na skutek braku tych niezbędnych substancji.

Obecność enzymów jest absolutnie konieczna do aktywacji witamin i minerałów. Przyjmowanie suplemntów jest skuteczne jedynie w przypadku odpowiedniego poziomu enzymów w organizmie, gdyż to od nich zależy przyswojenie praktycznie wszystkich substancji odżywczych.

 

Ważne: to m.in. dlatego, by miały szansę zadziałać enzymy zawarte w ślinie, warto długo przeżuwać pokarm. Nieuważne jedzenie w pośpiechu sprzyja niestrawności.

 

Są cztery rodzaje enzymów trawiennych wytwarzanych głównie w trzustce:

  •          peptydazy – rozkładają białka;
  •          amylazy – rozkładają węglowodany;
  •          lipazy – rozkładające tłuszcze;
  •          nukleazy – rozkładające kwas nukleinowy (DNA i RNA)

Osoby żyjące w stresie, jedzące szybko kiepskiej jakości pożywienie, mogą zauważyć, że po posiłkach czują się coraz bardziej ociężałe. Pojawiają się liczne problemy gastryczne, których wcześniej nie było, takie jak refluks, gazy i wzdęcia.

Wspomaganie procesów trawienia przez suplementację enzymami jest dość powszechna, nie wiele jednak osób wie, że działają one także ogólnoustrojowo i regulują wiele procesów w organizmie.

Enzymy pomagają nam strawić praktycznie każdą grupę pokarmową: skrobię, białka, tłuszcze, mleko, celulozę. Jednak wiele składników z pożywienia w dzisiejszych czasach wykazuje zdecydowaną oporność na działanie enzymów. Jest to spowodowane głównie modyfikacjami genetycznymi i szkodliwymi substancjami, używanymi  w trakcie wytwarzania surowców (np. glifosad itp.).  Możemy do nich zaliczyć ziarna pszenicy czy też soi. Dlatego tym bardziej należy pamiętać o odpowiedniej diecie bogatej w pokarmy o dużej zawartości enzymów. Warto także zadbać o odpowiednio dopasowaną do naszych  potrzeb suplementację enzymatyczną.


Jak walczyć z niedoborem enzymów trawiennych?

Na początek warto przyjrzeć się swojej diecie i wyeliminować produkty uczulające, które mogą powodować w organizmie stany zapalne. Można zadbać też o odpowiednią florę jelit za pomocą naturalnej suplementacji (np. Daily Synbiotic Viridian czy Kiki Body Biotics) i diety bogatej w korzystne mikroorganizmy i bakterie: kiszonki, kefir czy pieczywo na zakwasie. Warto też szukać lepszych sposobów na radzenie sobie ze stresem i eliminację tych, które tylko pogłębiają problem (alkohol, brak ruchu, niewłaściwa dieta, jedzenie szybko przed komputerem). Niedozowana pozostaje jednak suplementacja dobrej jakości enzymami nie tylko trzustkowymi. Może to być też betaina wspomagająca pracę żołądka. Digestive Aid Viridian w kapsułkach, to doskonała formuła enzymów stworzona dokładnie na potrzeby poprawy układu trawiennego. Zawarta w niej betaina a także enzymy trzustkowe takie jak proteaza czy amylaza doskonale, wspomagają proces trawienia i przyswajania wartości odżywczych. 

 

Tu przeczytasz nasz artykuł: Stres u kobiet: sześć zdrowych nawyków, dzięki którym przestaniesz się tak bardzo martwić

Ważnym enzymem trawiennym, który warto suplementować jest również bromelaina ( np. Bromelaina Viridian na bazie ananasa). To m.in. dzięki tej substancji ananas jest wykorzystywany jako środek wspomagający odchudzanie bo poprawia trawienie. Każda cząstka bromelainy ma zdolność spalania tłuszczu na poziomie 900-krotności swojej wagi.  Bromelaina współdziała z proteazami i w ten sposób podnosi skuteczność trawienia białek.  Ponad to wpływa kojąco na stany zapalne, pomaga w redukcji obrzęków i wspiera układ fizjologiczny całego organizmu.  Ma też nieoceniony wpływ w walce z komórkami nowotworowymi.  Dezaktywuje je, jednocześnie nie uszkadzając zdrowych komórek w ciele człowieka.  Ta przydatna funkcja nazywa się selektywnością cytotoksyczną.  

Więcej na temat bromelainy przeczytasz tutaj: Na trawienie i stawy – nowość! Bromelaina

Bibliografia:
Dziuba B, Dziuba M. New milk protein-derived peptides with potential antimicrobial activity: an approach based on bioinformatic studies. International Journal of Molecular Sciences. 2014(15):14531-14545.
Mubarak A, Houwen RH, Wolters VM. Celiac disease: an overview from pathophysiology to treatment. Minerva Pediatrica. 2012(64): 271-287.
Ravech S, Harrison D, Carroll J, Pavel A. Orally administered enzyme food supplement safety overview. Enzyme Technical Association. 2012 January 9.
Di Stefano M, Veneto G, Malservisi S, et al. Lactose malabsorption and intolerance in the elderly. Scand J Gastroenterol. 2001;36(12):1274
Laugier R, Bernard JP, Berthezene P, et al. Changes in pancreatic exocrine secretion with age: pancreatic exocrine secretion does decrease in the elderly. Digestion. 1991;50(3-4):202-11.
https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/lista/82752,enzymy-trawienne-trzustki
https://sygnaturazdrowia.pl/enzymy-trawienne/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/
http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/bromelain

 

Polecamy Biowitalni.pl

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.Biowitalni to miejsce i ludzie, którzy chcą czerpać siłę i wiedzę z natury.

więcej o nas...

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje