Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko 12,90 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Kurkuma to więcej niż kurkumina - dlaczego to tak ważne

Od lat zgłębiam medycynę naturalną i poznaję kolejne zastosowania roślin. Ostatnio zastanawia mnie i jednocześnie martwi rosnąca farmakologizacja naturalnych substancji o działaniu prozdrowotnym. Wraz z rosnącą wiedzą na temat tradycyjnego ziołolecznictwa, zwiększa się również tendencja do selektywnego wybierania określonych ziół i izolowania ich „substancji aktywnych”. Tracimy przez to z oczu niezbędny składnik naturalnego leczenia, czyli harmonijne współoddziaływanie wieloskładnikowych i wieloziołowych mieszanek, które od wieków były stosowane przez zielarzy.

Dobrym przykładem może być coraz powszechniejsza znajomość właściwości kurkuminy, której użyję tu jako dowodu na to, że wykorzystywanie tylko pojedynczych składników nie ma zbyt wiele wspólnego z siłą medycyny naturalnej. W kontekście kurkumy mówi się głównie o kurkuminie, której poświęcono już ponad 6 tysięcy publikacji naukowych. Czy jednak rzeczywiście powinniśmy stosować wysokie dawki czystej kurkuminy (tak zwanej kurkuminy 95 %), czy może kurkuma zawiera dodatkowe składniki, które również mogą przynieść nam korzyści?

Kurkuma: złota bogini

Kurkuma (Curcuma longa) ma w indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej długą tradycję sięgającą 4 tysięcy lat wstecz. Są ku temu powody, o czym może świadczyć łaciński termin, od którego pochodzi słowo turmeric (ang. kurkuma), czyli „terra merita” -błogosławieństwo z ziemi. Obdarzona słodkim i gorzkim smakiem a także właściwościami ściągającymi i zdolnością usuwania toksyn, kurkuma równoważy funkcje zdrowotne i balansuje wszystkie trzy energie dosha. Współczesna medycyna dodaje do tego różnorodną aktywność biologiczną, w tym działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwrakowe, przeciwwzrostowe odnośnie guzów, przeciwartretyczne, przeciwko zwyrodnieniom żył, antydepresyjne, przeciwstarzeniowe, przeciwcukrzycowe, przeciwmikrobowe, leczące rany, ochronne na wątrobę i poprawiające pamięć. W Indiach ma ponad 45 nazw, w tym Haridra (Żółta) i moje ulubione, Kanczani (Złota Bogini).

Kurkuma zawiera ponad 200 składników, w tym olejki lotne (np. tumeron i zingiberon), cukry, białka, żywice a intensywnie żółty kolor zawdzięcza pigmentom polifenolowym, zwanym też kurkuminoidami, takimi jak demetoksykurkumina i demetoksykurkumina. Uważa się, że kurkuma swoje działanie przynajmniej częściowo może zawdzięczać właściwościom immunoregulacyjnym i umiejętności wpływania na liczne ścieżki przesyłania sygnałów, co prowadzi do zmian w obszarze stanów zapalnych i układu nerwowego poprzez ścieżki takie, jak COX-2, LOX-5, Nrf2, NF-KB itp. Kurkuma wypadła na tym tle pozytywnie w porównaniu z statynami, kortykosteroidami i aspiryną, przez co została uznana za naturalną, pozbawioną skutków ubocznych metodę walki ze stanami zapalnymi.

Gdy zdamy sobie sprawę, że kurkuma zawiera co najmniej 20 substancji fitochemicznych o działaniu porównywalnym do antybiotyków, z czego 14 zapobiega rakowi, 12 przeciwdziała guzom, 12 ma działanie przeciwzapalne a do tego jest w niej 10 różnych antyoksydantów, uświadomimy sobie, że ta przyprawa to o wiele więcej, niż sama kurkumina. Wyposażony w tą wiedzę mam ochotę używać do leczenia wyłącznie mieszanek na bazie całej kurkumy, które będą zawierać to, co najlepsze w kurkuminie a do tego pełne spektrum olejków lotnych, żywic i pozostałych żółtych pigmentów.

Kurkuma bez kurkuminy?

Warto wiedzieć, że w tradycyjnej medycynie chińskiej kurkuma od wieków jest uznawana za „pobudzacz krwi” i stosowana jest jako wodny ekstrakt (wywar). Ponieważ wiemy, że kurkumina nie rozpuszcza się w wodzie, możemy stąd wywnioskować, że zawarte w niej pozostałe 199 składników również ma jakieś korzystne działanie. Przeprowadzone niedawno badania wykazały, że kurkuma pozbawiona kurkuminy (CFT) też jest aktywna biologicznie: działa m.in. przeciwzapalnie, przeciwrakowo i przeciwcukrzycowo. Wcześniejsze badania przeprowadzone przez zespół badawczy Aggarwala w 2013 roku potwierdziły przeciwrakowe i przeciwzapalne działanie CFT i poszczególnych składników kurkumy, takich jak turmeryna, rurmeron, elemen, furanodyn, kurdion, bizakuron, cyklokurkumin, celebin A i germakron. Lekarze powinni zdawać sobie sprawę, że w rozpuszczalnych w wodzie ekstraktach kurkuminy dostępnych na rynku rzadko można znaleźć pozostałe składniki kurkumy.

Wchłanialność przede wszystkim

Choć często mówi się, że kurkumina źle się wchłania, rzadziej wspomina się, że potrzeba tylko niewielkich dawek, aby odczuć działanie. Badania udowadniają, że działanie ochronne czy lecznicze w chemioterapii ma miejsce już w niewielkim stężeniu zaczynającym się od 5-50μm. Okazuje się też, że tradycyjne stosowanie kurkumy wraz z czarnym pieprzem, imbirem, mlekiem czy ghee ma sens i że starożytni wiedzieli, co robią; wraz z przyprawami i tłuszczem kurkuma lepiej działa i ma większą bioprzyswajalność. Możemy też zauważyć niższą zachorowalność na raka, mniejszy odsetek osób chorych na Alzheimera i cierpiących na komplikacje po cukrzycy u Hindusów, którzy zjadają dziennie ok. 1 g kurkumy.

Większość kurkuminy dostępnej w sklepach jest ekstraktowana za pomocą heksanu, octanu etylu, acetonu lub metanolu. Wszystkie one mają dyskusyjny wpływ na środowisko. Dodatkowo, ponieważ w trakcie pozbawia się kurkumę pozostałych dobroczynnych substancji, które wpływają na przyswajalność kurkuminy, później często konieczne jest dalsze przetwarzanie produktów z kurkuminą do postaci micelarnej lub formy liposomów. Dzięki temu udaje się uzyskać zauważalną przyswajalność, ale też przejść toksykologiczne badania bezpieczeństwa na zwierzętach. Bardziej nowatorskie metody takie, jak ekstrakty Wholistic Turmeric łączą dokładną ekstrakcję przy użyciu dwutlenku węgla ze sporządzaniem nalewki przy użyciu wody i alkoholu. To wyjątkowa metoda ekstrakcji roślinnej. Wszystkie części są skoncentrowane a jednocześnie wciąż zawierają w sobie pełne spektrum roślinnych składników które, w przypadku kurkuminy, wraz z żywicami i olejkami eterycznymi jak tumeron, wspomagają kurkuminę.

UWAGA: Jeśli twoja kurkuma nie zawiera olejków lub przypraw, nie wykorzystujesz w pełni jej leczniczego potencjału
DRUGA UWAGA: Jeśli kurkuma, której używasz nie zawiera pełnego spektrum dwustu substancji fitochemicznych, odbierasz sobie szansę na łatwo dostępne składniki prozdrowotne o korzystnym działaniu.

Ochrona organów – moc kurkumy

Lekarze każdego dnia stykają się ze złożonymi chorobami zwyrodnieniowymi. Powoli w naszym społeczeństwie staje się to normą. Potrzebujemy rozwiązań, które chroniłyby wiele organów i obszarów jednocześnie. Właśnie dlatego warto wykorzystywać kompletne ekstrakty ziołowe takie, jak słynna już kurkuma.
Weźmy pod uwagę wpływ kurkumy na Czynnik transkrypcyjny Nrf2 . Nrf2 to białko biorące udział w odpowiedzi komórek na uszkodzenia oksydacyjne wywołane zranieniami lub stanami zapalnymi. Pełni decydującą rolę w regulacji wielu procesów komórkowych, takich jak obrona antyoksydacyjna, przeciwzapalna, reakcji redukcji i przywracania równowagi, apoptozy, detoksyfikacji i mnożenia się komórek (Morales, González et al., 2015) a tym samym stanowi metodę fitochemiczną chemicznej obrony przeciwrakowej (Becks et al., 2010). Wiele badań udowodniło, że ochrona organów oparta na Nrf2 chroni jednocześnie różne typy komórek i organów od wielu rozmaitych zagrożeń toksycznych i patogenów chorobowych (Lee et al., 2005). Nrf2 odpowiada za regulację genów i ARE (Antioxidant Response Elements) w celu ochrony ścieżek neuronowych, co czyni tą metodę szczególnie ważną w kontekście choroby Parkinsona, ALS i Alzheimera.

Badania, które porównywały wyizolowane ekstrakty kurkuminy, zwykłą sproszkowaną kurkumę i ekstrakt Wholistic udowodniły, że aktywacja Nrf2 jest najsilniejsza w ekstrakcie z całej kurkumy (75 % więcej efektywności w porównaniu z ekstraktem kurkuminy i 93 % więcej w porównaniu ze zwykłą sproszkowaną kurkumą). Można więc wysnuć wniosek, że to inne niż kurkumina składniki aktywują ochronę wielu organów i że uzupełniają działanie kurkuminy. Wyniki te potwierdzają też to, co wyszło podczas badań potencjału antyoksydacyjnego w analizie ORAC, gdzie ekstrakt Wholistic Turmeric wykazał niezwykłe właściwości antyoksydacyjne w porównaniu ze świeżymi owocami i warzywami.

Kurkuma odżywia podłoże naczyniowe

Podłoże naczyń krwionośnych składa się z niezliczonej ilości niewielki tętniczek, żyłek i naczyń włoskowatych. Reguluje kurczenie się ścian naczyń krwionośnych i krążenie krwi, regulując homeostazę i stanowi bramę do komórek odpornościowych. Jego stan wpływa na nadciśnienie, cukrzycę, cholesterol, zwyrodnienia żył, chorobę Alzhaimera, choroby wątroby, zaburzenia erekcji i raka. Kurkuma, z uwagi na swoje niezwykłe właściwości poprawiające krążenie przez wpływ na krwinki i rozrzedzanie krwi, działa jak kluczowy składnik w walce z dzisiejszą epidemią chorób wywołanych zaburzeniami naczyniowymi, zapalnymi lub neurodegeneracyjnymi.

Złota Bogini zasługuje na medal

Jak wynika z historii, nauki i współczesnych doświadczeń, kurkuma zasługuje na swoją pozycję jednego z najważniejszych ziół na choroby współczesnego świata. Warto po nią sięgać w stanach zapalnych, urazach, degeneracji mózgu, problemach trawiennych i zaburzeniach komórkowych. Warto też pamiętać, że każda z 200 substancji fitochemicznych zawartych w kurkumie jest tam tylko po to, by pomóc pacjentom w dojściu do zdrowia.


Źródła:

Aggarwal B.B, Ichikawa H., Garodia P., Weerasinghe P., Sethi G., Bhatt I.D., Pandey M.K., Shishodia S., Nair M.G. From traditional Ayurvedic medicine to modern medicine: identification of therapeutic targets for suppression of inflammation and cancer. Expert Opin Ther Targets 2006;10(1):87-118. 

Aggarwal B.B., Yuan W., Shiyou Li., Gupta S.C. Curcumin-free turmeric exhibits anti-inflammatory and anticancer activities: Identification of novel components of turmeric. Mol. Nutr. Food Res. 2013;57:1529–1542.
Bar-Sela, G., Epelbaum, R. & Schaffer, M. Curcumin as an Anti-Cancer Agent: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. Curr. Med. Chem. 2010;17:190–197.
Becks L, Prince M, Burson H, Christophe C, Broadway M, Itoh K, Yamamoto M, Mathis M, Orchard E, Shi R, McLarty J, Pruitt K, Zhang S, Kleiner-Hancock HE. Aggressive mammary carcinoma progression in Nrf2 knockout mice treated with 7,12-dimethylbenz[a] anthracene. BMC Cancer 2010;8(10):540.
Berenbaum M.C. What is synergy? Pharmacol Rev. 1989;41(2):93-141.
Brigelius-Flohé, R. & Flohé, L. Basic Principles and Emerging Concepts in the Redox Control of Transcription Factors. Antioxid. Redox Signal. 201;15:2335–2381.
Cuadrado A., Martín-Moldes Z., Ye J., Lastres-Becker I. Transcription factors NRF2 and NF-kB are coordinated effectors of the Rho family, GTP-binding protein RAC1 during inflammation. J Biol Chem. 2014; 30;289(22):15244-58.
Dempe, J. S., Scheerle, R. K., Pfeiffer, E. & Metzler, M. Metabolism and permeability of curcumin in cultured Caco-2 cells. Mol. Nutr. Food Res. 2013;57:1543–1549.
Galant, L. The Golden Goddess. http://www.ayurvedacollege.com/book/export/html/65
Gertsch J. Botanical Drugs, Synergy, and Network Pharmacology: Forth and Back to Intelligent Mixtures. Planta Med 2011;77:1086– 1098.
Gupta S.C., Kismali G., Aggarwal B.B. Curcumin, a component of turmeric: from farm to pharmacy. Biofactors 2013;39(1):2-13.
Gupta S.C., Sung B., Kim J.H., Prasad S., Li S., Aggarwal B.B. Multitargeting by turmeric, the golden spice: From kitchen to clinic. Mol. Nutr. Food Res. 2013;57:1510–1528.
Hadad, N. & Levy, R. The synergistic anti-inflammatory effects of lycopene, lutein, -carotene, and carnosic acid combinations via redox-based inhibition of NF-kB signaling. Free Radic. Biol. Med. 2012;53:1381–1391.
Hutchins-Wolfbrandt, A & Mistry, A. Dietary Turmeric Potentially Reduces the Risk of Cancer. Asian Pacific J Cancer Prev, 12, 3169-3173
Morales-González JA, Madrigal-Santillán E, Morales-González Á, Bautista M, Gayosso-Islas E, Sánchez-Moreno C. What is Known Regarding the Participation of Factor Nrf-2 in Liver Regeneration? Cells 2015;4(2):169-77.
Koua X., Kirberger M., Yanga Y., Chen N. Natural products for cancer prevention associated with Nrf2–ARE pathway. Food Science and Human Wellness 2013;2(1):22–28.
Lee, J. H. et al. Dietary phytochemicals and cancer prevention: Nrf2 signaling, epigenetics, and cell death mechanisms in blocking cancer initiation and progression. Pharmacol. Ther. 2013;137:153–171.
Lee JM, Li J, Johnson DA, Stein TD, Kraft AD, Calkins MJ, Jakel RJ, Johnson JA. Nrf2, a multi-organ protector? FASEB J. 2005;19(9):1061- 6.
Lee JS, Surh YJ. Nrf2 as a novel molecular target for chemoprevention. Cancer Lett. 2005; 28;224(2):171-84.

Sebastian Pole

Sebastian Pole

Sebastian Pole jest konsultantem ajurwedy, współzałożycielem i głównym zielarzem w Pukka Herbs.

Sebastian jest zarejestrowanym członkiem Ayurvedic Practitioners Association. Został zielarzem w celu korzystania z zasad ajurwedy (starożytnej sztuki mądrego życia), aby pomagać wzmacniać zdrowie. Posiada Licencjat Ziołolecznictwa, dyplom Oriental Herbal Medicine i jest certyfikowanym Konsultantem Ajurwedy.

Sebastian Pole prowadzi swoją własną praktykę zielarską w Bath i odbywa staż kliniczny od 1998 roku. Jego zainteresowania skupiają się również na tematyce organicznych upraw ziół, jest bardzo zaangażowany we wspieranie rozwoju zrównoważonych, organicznych upraw ziół. Posługuje się płynnie Hindi, jest zarejestrowanym nauczyciel jogi i jest pasjonatem prowadzenia biznesu, który przynosi korzyści wszystkim zaangażowanym w cały proces. Jego misją jest pozytywne wpływanie na życie ludzi poprzez odkrywaniem przed nimi niezwykłej mocy roślin.

Sebastian mieszka ze swoją rodziną na zachwycającej farmie - dwóch akrach lasu i ogrodu- w Somerset , gdzie hoduje ponad 100 gatunków roślin i drzew o właściwościach leczniczych. Jego ulubionymi ziołami są lukrecja, rumianek, jeżówka, serdecznik pospolity, waleriana, bazylia azjatycka i nagietek.

Autor ksiązki " Ayurvedic Medicine, The Principles of Traditional Practice" (Elsevier 2006).

Czytaj artykuły eksperta

Polecamy Biowitalni.pl

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje