Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko 12,90 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Na płuca, odporność, trawienie – potrójna moc Trikatu

Niezwykłą siłę imbiru, pieprzu długiego i pieprzu czarnego znamy już od dawna. Teraz badania udowadniają, że na trawienie, odporność i walkę z kaszlem działa też mieszanka tych trzech przypraw, czyli ajurwedyjskie Trikatu.

Wiele problemów z odpornością, trawieniem ale też nastrojem i ogólnym samopoczuciem bierze się jesienią i zimą z wyziębienia organizmu. Szczególnie chodzi o układ trawienny, który odpowiada za większą część naszej ogólnej odporności. Rozleniwiony układ trawienny gorzej wchłania substancje odżywcze, a to prowadzi do kolejnych kłopotów ze zdrowiem. Zimą i jesienią mogą też pojawiać się wzdęcia, zaparcia i inne problemy dolnych części tego układu. Przyjmowanie rozgrzewających przypraw w odpowiedniej dawce pozwala wzmocnić i pobudzić do pracy trawienie a tym samym przywrócić nadwyrężone siły witalne.

Co się kryje w Trikatu?

Zioła znane z największej mocy odnośnie rozgrzewania to imbir, pieprz długi i pieprz czarny. W ajurwedzie mieszanka tych trzech składników nazywana jest Trikatu i stanowi odpowiedź na wszystkie problemy związane z wyziębieniem organizmu. Dodatkowo jest świetnym środkiem stosowanym przy przeziębieniach i problemach z układem oddechowym.

Imbir to podstawa wielu tradycyjnych receptur a dzisiejsza nauka potwierdza, że ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i że może być stosowany przeciw nudnościom.

Z kolei o pieprzu wiadomo już dziś, że poprawia trawienie, walczy ze stresem oksydacyjnym i wzmacnia pracę wątroby. Dodatkowo wzmacnia nawet kilkusetkrotnie wchłanianie innych ważnych substancji odżywczych, m. in. tych znajdujących się w kurkumie.

Płuca pod szczególną ochroną

Już samo powąchanie pieprzu skutkuje zwykle zdrowym kichnięciem – wyobraźmy sobie, jak skutecznie przeczyszczają układ oddechowy dwa rodzaje pieprzu wzbogacone do tego imbirem! To trio stosowane jest też jako naturalny środek przeciwhistaminowy u osób, które regularnie kaszlą i kichają np. z powodu alergii na pyłki. Dodatkowo przy przewlekłym kaszlu te trzy przyprawy zmniejszają obrzęk oskrzeli i przekrwienie zmęczonych płuc. Dlatego mieszanka Trikatu może być wspaniałym prezentem dla palacza i pierwszym krokiem do walki z nałogiem, a przynajmniej jego skutkami.

Z ajurwedy w polską zimę

Trikatu to też bezpieczny środek – w 2009 roku w indyjskim Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants badania potwierdziły, że ta stosowana od wieków formuła nie wywołuje żadnych negatywnych skutków ubocznych. Działanie rozgrzewające na całe ciało, wspomagające na układ trawienny i przyspieszające wychodzenie z przeziębień sprawia, że ta starożytna, ajurwedyjska formuła,dziś okazuje się być idealna do stosowania w polskich warunkach klimatycznych.

Więcej o badaniach nad bezpieczeństwem stosowania Trikatu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19182439
Więcej o badaniach nad właściwościami imbiru: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
więcej o właściwościach pieprzu:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17987447

Polecamy Biowitalni.pl

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje