Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko 12,90 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Nadmiar cukru jest szkodliwy jak papierosy – ostrzega ekspert

Nadmiar cukru w diecie może mieć równie szkodliwy wpływ na zdrowie, co palenie papierosów – ostrzega ekspert w dziedzinie dietetyki i suplementacji oraz dyrektor techniczny w Viridian Nutrition - czołowej firmy produkującej etyczne witaminy. 

Autor książki ”The Digestive Health Solution” Ben Brown porównując kontrowersje wokół cukru z tymi dotyczącymi tytoniu, widzi pewne podobieństwa.Rośnie ilość dowodów naukowych na to, że wysoka ilość cukru w diecie jest toksyczna i powinna być ograniczona.

Niezaprzeczalny związek cukru i chorób przewlekłych

Przez lata sądzono, że to tłuszcz stoi za przewlekłymi schorzeniami takimi, jak otyłość i choroby serca. Producenci żywności uznali więc, że wprowadzenie niskotłuszczowych lub wolnych od tłuszczu wersji ich produktów zmieni sytuację.

Dziś wiemy już, że to cukier jest czynnikiem znacznie przyczyniającym się do rosnącej liczby poważnych chorób. A problemy ze zdrowiem mogą czekać nie tylko osoby, które ciągle podjadają słodycze, ale też miłośników słodkich napojów takich, jak energetyki, soki owocowe i napoje gazowane.

Dyrektor techniczny firmy Viridian Ben Brown komentuje to tak:

W przeprowadzonym badaniu dotyczącym napojów słodzonych odkryto, że mają one znaczący związek z pojawianiem się chorób serca, otyłości i cukrzycy typu drugiego.
W większości przypadków ryzyko to rośnie tak samo, jak w przypadku palenia papierosów lub unikania aktywności fizycznej.
Co gorsza pojawiają się nowe dowody na to, że kolejne choroby mogą być wywołane piciem słodkich napojów: podagra, artretyzm, choroby autoimmunologiczne, otłuszczenie wątroby, depresja i demencja. Wynika z tego, że cukier niszczy ciało, powodując zniszczenia w organach i tkankach, a w efekcie powstanie chorób zagrażających życiu.

Cukier jako nowy tytoń

Ben Brown podkreśla, że cukier zajął miejsce tytoniu, z podobnymi efektami zdrowotnymi i kontrowersjami wokół jego regulacji. Stało się jasne, że duże dawki są toksyczne, a ograniczenie spożycia powinno być priorytetem dla większości z nas. Niestety współczesna dieta jest przetworzona i przesiąknięta cukrem (dosłownie i w przenośni), dlatego tak trudno jest go ograniczać. Właśnie dlatego powstał program „Uwolnij się od cukru”, który ma zwiększyć świadomość problemu. Zapewnia on strukturę, narzędzia i odpowiednią dietę , dzięki której łatwiej będzie odstawić cukierniczkę na najwyższą półkę w szafie i zmienić swoje życie.

Rozpoczęcie projektu „Uwolnij się od cukru w 7 dni” to odpowiedź firmy Viridian na choroby wywołane spożyciem cukru. 7 Day Sugar Detox Kit ma uświadamiać wagę problemu, pomóc na nowo odkryć swoje kubki smakowe oraz porzucić uzależnienie od cukru.

To więcej, niż kilkudniowe rozwiązanie. Viridian chce zachęcić do uważniejszego badania etykiet żywności i napojów. W ten sposób możemy zacząć dostrzegać, w jaki sposób żywność przetworzona ukrywa w swoim składzie cukier a przez to oddala nas od zdrowego odżywiania.

Fakty o cukrze w skrócie:

  • Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by cukier rafinowany stanowił mniej, niż 5 % dziennej energii. To ok. 6-7 łyżeczek dla dorosłych i 3-4 dla dzieci.
  • Produkty bogate w cukier mogą zwiększać poziom cukru we krwi, zwiększać poziom insuliny i doprowadzać do spadków poziomu cukru, otępienia, pogorszonego nastroju, zmęczenia i napadów głodu.
  • Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak dużo cukru zjadamy, bo jest to głównie cukier ukryty. Znajdziesz go w płatkach śniadaniowych, sosach do sałatek i w większości dań przetworzonych.
  • Kawałek pizzy może zawierać aż 1 łyżeczkę cukru, podczas gdy 100 g jogurtu jagodowego to odpowiednik trzech łyżeczek porcja sosu do spaghetti to prawie 3 łyżeczki, a puszka napoju gazowanego to prawie 9 łyżek cukru.

Uwolnij się od cukru

Ben Brown

Ben Brown

Ekspert medycyny naturalnej, były dyrektor techniczny w firmie Viridian Nutrition.

Wiodący ekspert w dziedzinie żywienia, medycyny naturalnej i zdrowego stylu życia. Jest uznanym mówcą międzynarodowym, uczy na temat zdrowego żywienia, dietetyki i suplementacji. Jest autorem książki "The Digestive Health Solution". Jest członkiem rady doradczej przy UK Collage of Nutrition and Health (BCNH), występuje regularnie na międzynarodowych konferencjach i warsztatach oraz udziela się w branżowych gazetach i naukowych czasopismach. 

Czytaj artykuły eksperta

Polecamy Biowitalni.pl

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.Biowitalni to miejsce i ludzie, którzy chcą czerpać siłę i wiedzę z natury.

więcej o nas...

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje