Nowe, niepokojące dane mówią, że 80 % z nas ma niedobór witaminy E. Winni? Zła dieta i brak wiedzy o tym, skąd brać„witaminę młodości”.
W organizmie odpowiada głównie za działanie przeciwutleniające. W tym kontekście najczęściej wymienia się ją wszędzie tam, gdzie mowa o pięknej, młodej cerze i gładkiej skórze. Ale jeszcze ważniejsze jest jej działanie przeciwrodnikowe na serce, mózg czy układ rozrodczy, dzięki czemu zapobiega miażdżycy, bezpłodności i chorobom mózgu, demencji czy zapaleniom żył. W tym roku fińscy uczeni dodają do tego kolejne odkrycie: u starszych panów, którzy nie palą, 50 mg witaminy E dziennie zmniejsza ryzyko zapalenia płuc aż o 72 %. Witamina E okazuje się więc być kluczowa nie tylko dla młodych kobiet, które chcą na dłużej zachować urodę, ale też dla osób starszych.
Szokujące wyniki badań
A mimo to Światowa Organizacja Zdrowia podała dwa lata temu po wnikliwych badaniach, że 80 % Europejczyków i aż 91 % Amerykanów cierpi na niedobór tej życiodajnej substancji. Ustalili też, że 30 μmol/L witaminy E we krwi zapobiega rakowi i chorobom żył i układu sercowego, a jednak tylko 21 % populacji osiąga taki poziom dzięki diecie czy suplementacji. Badacze zwrócili uwagę, że ponieważ witamina ta bierze udział w tak wielu procesach w całym ciele a efekty niedoborów mogą być widoczne po wielu latach, dotychczas często ignorowano jej znaczenie, skupiając się bardziej na tych substancjach, których niedobór wywołuje szybsze i bardziej spektakularne efekty. Jednak teraz nawołują, by dla własnego zdrowia zacząć uważniej przyglądać się tej kwestii.
Skąd czerpać witaminę E?
Obecnie trwa moda właśnie na produkty, które są znane z wysokiej zawartości witaminy E, takie jak nasiona słonecznika, migdały, orzechy, oliwa czy avocado. Wciąż jednak wielu z nas traktuje je raczej jako dodatki do diety, niż jej podstawę, a dodatkowo pogarszająca się jakość sklepowego jedzenia sprawia, że nie zawsze zawierają one dostateczną ilość składników odżywczych. Wyjściem mogą być więc suplementy naturalne, które zdejmują z nas ciężar dbania o odpowiednie dawki w pożywieniu i pomogą się upewnić, że codziennie dostarczasz sobie dokładnie tyle witaminy, ile potrzebujesz.
Więcej o badaniach nad witaminą E:
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161005083649.htm
http://advances.nutrition.org/content/5/5/503.abstract
http://www.fao.org/3/a-ml542e.pdf