Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko 12,90 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Poznaj czarny bez i 5 innych naturalnych sposobów na przeziębienie

Najskuteczniejsza recepta na przeziębienie? Nasze babcie nie miały wątpliwości: napar i syrop z czarnego bzu. A współczesna nauka to potwierdza.

Wielu leżąc w łóżku i od tygodnia nie mogąc się doleczyć zastanawia się: jak radzili sobie nasi przodkowie, którzy nie mieli przecież lekarstw, które znamy dzisiaj? Okazuje się, że wcale nie przeziębiali się oni częściej niż my a jeśli już chorowali, to po kilku dniach udawało im się dojść do siebie. Powodem było powszechne zastosowanie roślin leczniczych, które rosły w pobliżu każdego domu.

Witaminy, polifenole i...

Zresztą rosną nadal, bo czarny bez jest jednym z najpopularniejszych krzewów rosnących w Europie. Jego białe kwiaty na początku lata i ciemne owoce u progu jesieni to symbole polskich ulic.

Podobnie jak inne cierpkie, ciemne owoce sezonowe, bez czarny jest kopalnią polifenoli. Wzmacniają one organizm i chronią przed chorobami a w razie infekcji pomagają usunąć stany zapalne. Owoce bzu zawierają też sporo witaminy C i rutyny a to dwie najczęściej stosowane przy infekcjach substancje poprawiające odporność. Do tego witamina A czy antocyjany, które mogą poprawiać wzrok i zapobiegać otyłości czy cukrzycy. Unikalną właściwością naparu z kwiatów i owoców bzu jest jego działanie napotne. Gdy leżymy w łóżku i mamy dreszcze, pozwala to się rozgrzać i daje organizmowi szansę na skuteczniejszą walkę z wirusem. U osób, które w czasie przeziębienia nie mogą spać z powodu kataru i zimna, syrop z czarnego bzu może przynieść ulgę właśnie dzięki tym właściwościom połączonym z dużą zawartością olejków eterycznych, które pomagają walczyć z katarem.

Wszystko to potwierdza dzisiejsza nauka. Naukowcy z uniwersytetu Hadassah w Jerozolimie już w 2001 roku orzekli, że syrop na bazie bzu pomaga pozbyć się dziesięciu rodzajów wirusa grypy i skraca czas choroby o 3-4 dni. [1] Z innego badania wynika, że sięgnięcie po cukierki z bzem czarnym w czasie pierwszej doby od rozpoczęcia choroby zmniejsza objawy. [2] Również naukowcy z niemieckiego Karlsruhe orzekli, że zawarte w bzie antocyjany rzeczywiście poprawiają odporność. [3]

Czarny bez _aktywne składniki

Czarny bez nie taki, jak kiedyś?

Od czasu, gdy nasze babcie każdego lata same robiły przetwory i syrop z czarnego bzu, sporo się jednak zmieniło. Dziś trudno namawiać do zrywania owoców bzu z przydrożnego drzewa. W miastach, ale coraz częściej i poza nimi, bez nie nadaje się do przetworów z uwagi na możliwą zawartość metali ciężkich i pozostałości spalin. Ale to nie znaczy, że trzeba zapomnieć o jego dobroczynnych właściwościach. Wciąż można znaleźć go w sklepach, choć aby mieć pewność, że nie jest zanieczyszczony, dobrze jest wybierać zaufane sklepy i marki, które pozyskują go z ekologicznych źródeł. Warto też uważnie przeczytać skład. Korzyści odczujemy tylko sięgając po prawdziwy sok czy napar z bzu. Jeśli w danej herbatce czy suplemencie znajduje się tylko aromat bzu lub co gorsza jest on „o smaku bzu” a w składzie wcale go nie zawiera, taki zakup nie ma sensu. W przypadku syropu sprawdźmy też proporcje cukru do bzu – im mniej tego pierwszego, tym lepiej, bo w czasie choroby cukier dodatkowo osłabia organizm, który zajmuje się jego trawieniem, zamiast walką z chorobą. Niektórzy producenci zamiast cukru w trosce o zdrowie proponują alternatywne słodzenie – ksylitol, miód naturalny czy miód manuka.

Skuteczniejszy w parze

Obecność miodu w syropie ma zresztą nie tylko znaczenie smakowe. Miód jest bowiem obok bzu jednym z najdłużej stosowanych w naszym klimacie naturalnych sposobów na przeziębienie. Zawiera większość potrzebnych do wyzdrowienia pierwiastków, naturalne substancje poprawiające odporność i olejki eteryczne, które poprawiają ogólne samopoczucie i pomagają walczyć z katarem. Miodem warto uzupełniać wszystkie ciepłe napoje, które pijemy w czasie choroby. Herbata z cytryną wprawdzie rozgrzeje, ale też wysuszy i tak podrażnioną kaszlem i infekcją śluzówkę gardła. Miód tymczasem nawilża gardło i zapobiega atakom kaszlu. Dla jeszcze lepszego efektu możemy wzbogacić taki napar o obrany i pokrojony imbir, lub zamiast zwykłej herbaty zaparzyć taką z dodatkiem imbiru. To jedna z najsilniej rozgrzewających roślin na świecie, nieoceniona w przypadku dreszczy i zaziębienia.

Na chorobę? Przyprawy

Imbir to jednak nie jedyna przyprawa, którą tradycyjnie stosuje się przy infekcji. Należy do nich też tymianek, nie przypadkiem znany szeroko z tabletek na kaszel, w których występuje w duecie z podbiałem. Zawarty w tymianku tymol ma działanie antybakteryjne i przeciwinfekcyjne a do tego jest silnym olejkiem eterycznym, więc może pomóc przy zatkanych drogach oddechowych. Przede wszystkim jednak działa rozkurczowo i łagodząco, dlatego od wieków używa się go przy kaszlu i problemach z odksztuszaniem.

Nie można nie wspomnieć tu również o czosnku. Badania potwierdzają, że działa jak naturalny antybiotyk – przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Zawiera sporo witaminy C i dużo aromatycznych olejków eterycznych a także alicynę i ajoen, które pomagają walczyć z chorobami. Do tego wzmacnia układ odpornościowy, dlatego warto stosować go również po leczeniu antybiotykami. Organizm jest wtedy osłabiony i podatny na kolejne infekcje, którym czosnek może zapobiec.


Źródła:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11399518
2. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry
3. http://www.herbwisdom.com/herb-elderberry.html

Polecamy Biowitalni.pl

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje