Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko od 13 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Problemy ze skórą a cukier - znajdź mądry sposób na jego ograniczenie

Obwinia się go o wszystko – od trądziku po zmarszczki. Od czasu rewolucji przemysłowej cukier coraz częściej trafia do naszej diety, wpływając na mózg i kubki smakowe, które pożądają go coraz więcej.

Ale nie chodzi tylko o sam cukier, lecz o wszystkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko podwyższają poziom glukozy we krwi. Taki wyrzut cukru pobudza wydzielanie insuliny i adrenaliny, powodując rollercoaster i kolejne skoki poziomu energii, spadki koncentracji, napady stresu czy choćby powstawanie stanów zapalnych w organizmie. To wiemy od dawna, a dziś świat nauki stara się jeszcze lepiej zrozumieć, jaki wpływ na nasze ciało ma cukier.

Cukier postarza?

Występowanie zbyt wczesnego starzenia się skóry badamy za pomocą długości telomerów, które porównuje się do plastikowych końcówek na sznurówkach od butów – taką samą rolę pełnią one na końcówkach łańcuchów DNA. Gdy DNA jest kopiowane, telomery ulegają skróceniu. Coraz częściej mówi się o tym, że na ich długość, a tym samym na szybkość starzenia się, można wpływać również za pomocą diety czy stylu życia. Przyspieszone skracanie się telomerów przypisywano jak dotąd osobom otyłym, cierpiącym na insulinoodporność i nie uprawiających aktywności fizycznej. Dziś wiemy, że bezpośrednią winę ponosić może cukrzyca drugiego typu, brak równowagi poziomu cukru we krwi i nadmiar słodyczy.  Amerykański urząd zbierający dane statystyczne z branży zdrowia (National Health and Nutrition Examination Survey) po przebadaniu 5 tys. osób doszedł do wniosku, że spożywanie słodzonych napojów ma związek z przedwczesnym starzeniem się.
Zmarszczki i brak elastyczności skóry kojarzą się ze starością. I słusznie, bo główną przyczyną starzenia się skóry jest tworzenie się zaawansowanych produktów glikacji białek (AGE), które prowadzi do krzyżowania się białek. Proces AGE jest efektem spożywania produktów słodkich i przesmażonych, które mogą wywoływać niszczenie kolagenu i tkanek skóry, doprowadzając do powstawania nieodwracalnych zmian i w efekcie zmarszczek. Starzenie się wywołane spożyciem cukru to wysoce zapalny proces, który uruchamia zaklęty krąg stresu oksydacyjnego i wywołanych przez niego coraz szerszych zmian zapalnych.

Trądzik i inne nieprawidłowości

Było już sporo badań na temat związku trądziku z dietą. Niestety niektóre z nich okazały się być nierzetelnie przeprowadzone, co dodatkowo podsyciło wątpliwości. Jednak wciąż pojawiają się nowe dowody naukowe na związek trądziku z dietą. Badacze szczególnie wskazują na pewne określone produkty, takie jak typowe dla diety ludzi Zachodu potrawy o wysokim indeksie glikemicznym. Trądzik może mieć związek ze skokami cukru we krwi i towarzyszącym im wydzielaniem insuliny, co zaburza prawidłowe przekształcanie hormonów, podnosząc ilość androgenów i tym samym zwiększając wydzielanie sebum i wywołując środowisko sprzyjające powstawaniu pryszczy.

Co ciekawe, mamy już za sobą badania nad dietą Zachodu w tym kontekście. Okazuje się, że społeczeństwa rodzime dla terenów, gdzie dziś dominuje „śmieciowe” jedzenia, takie jak rdzenni mieszkańcy Paragwaju czy Papui Nowej Gwinei, którzy nie odżywiają się w typowy dla Zachodu sposób, nie mają problemu z trądzikiem. Osoby, które borykają się z problemami z cerą, często po przejściu na dietę o niskim indeksie glikemicznym zauważają poprawę wyglądu cery.

Cukrzyca a łuszczyca

Cukrzyca drugiego typu (DMTII) może powstawać w związku z brakiem kontroli poziomu cukru we krwi i odporności insulinowej, którą wywołuje dieta Zachodu oparta na produktach o wysokim indeksie glikemicznym. Osoby chorujące na ten rodzaj cukrzycy mają z kolei większe szanse, by zachorować na łuszczycę. Badania sugerują, że stan zapalny związany z odpornością na cukrzycę wywołuje stany zapalne w obrębie skóry, a tym samym sprzyja nadmiernej produkcji komórek skóry. Takie środowisko zapalne sprzyja też chorobom układu krążenia w związku z rozprzestrzenianiem się ognisk zapalnych.

Na usta ciśnie się pytanie, czy ciastka, słodycze i czekolada nie powinny być sprzedawane w opakowaniach z ostrzeżeniem przed problemami ze skórą? Osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko przedwczesnego starzenia się i innych problemów skórnych, powinny zmniejszyć ilość cukru w diecie. Przykładanie większej wagi do ilości cukru w produktach i wybieranie tych o niskim indeksie glikemicznym może ustabilizować poziom cukru we krwi. Dodatkowo warto wiedzieć, że substancje takie, jak chrom, cynamon czy kwas alfa-liponowy mogą pomóc zmniejszyć poziom cukru i ułatwić jego stabilizację.

Poznaj 7 dniowy program marki Viridian "Uwolnij się od cukru":
uwolnijsieodcukru.biowitalni.pl/



Źródła:

April W. Armstrong, MD, MPH; Caitlin T. Harskamp, BA; Ehrin J. Armstrong, MD, MSc Psoriasis and the Risk of Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-analysis.  JAMA Dermatol.   
2013;149(1):84-91. doi:10.1001/2013.jamadermatol.406

Cathy E. Elks, Robert A. Scott.  The Long and Short of Telomere Length and Diabetes
Diabetes Jan 2014, 63 (1) 65-67; DOI: 10.2337/db13-1469

Danby FW. Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):409-11. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.018.

Katta, R., & Desai, S. P. (2014). Diet and Dermatology: The Role of Dietary Intervention in Skin Disease. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 7(7), 46–51.

Kwon HH, Yoon JY, Hong JS, et al. Clinical and histological effect of a low glycaemic load diet in treatment of acne vulgaris in Korean patients: a randomized, controlled trial. Acta Derm Venereol. 2012;92(3):241–246.

Leung CW, Laraia BA, Needham BL, Rehkopf DH, Adler NE, Lin J, Blackburn EH, Epel ES. Soda and cell aging: associations between sugar-sweetened beverage consumption and leukocyte telomere length in healthy adults from the National Health and Nutrition Examination Surveys. Am J Public Health. 2014 Dec;104(12):2425-31. doi: 10.2105/AJPH.2014.302151. Epub 2014 Oct 16.

Mehta NN, Azfar RS, Shin DB, et al. Patients with severe psoriasis are at increased risk of cardiovascular mortality: cohort study using the general practice research database. Eur Heart J. 2010;31(8):1000–1006.

Ravichandran Ramasamy, Susan J. Vannucci, Shirley Shi Du Yan, Kevan Herold, Shi Fang Yan, Ann Marie Schmidt; Advanced glycation end products and RAGE: a common thread in aging, diabetes, neurodegeneration, and inflammation, Glycobiology, Volume 15, Issue 7, 1 July 2005, Pages 16R–28R, https://doi.org/10.1093/glycob/cwi053

Spah F. Inflammation in atherosclerosis and psoriasis: common pathogenic mechanisms and the potential for an integrated treatment approach. Br J Dermatol. 2008;1592(Suppl):10–7.

Wang Y, Gao H, Loyd CM, et al. Chronic skin-specific inflammation promotes vascular inflammation and thrombosis. J Invest Dermatol. 2012;132(8):2067–2075.

Polecamy Biowitalni.pl

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje