Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko 12,90 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Profesjonalna ochrona układu trawiennego przy zespole jelita drażliwego

Wzdęcia, dyskomfort, ból i zmiany w funkcjonowaniu jelit, takie jak zaparcia i biegunki, ogólnie określa się jako zespół jelita drażliwego (IBS).

Niektóre, ale nie wszystkie probiotyki wykazują korzystne działanie na zespół jelita drażliwego (IBS). Wyniki badań pokazują, że jedną z najbardziej obiecujących kombinacji jest mieszanka 4 gatunków dobrych bakterii. Badano grupę osób z IBS podając im unikalne połączenie 4 szczepów bakterii:Lactobacillus acidophilus i Bfidobacteria w ciągu ośmiu tygodni. W porównaniu z placebo, była istotna poprawa w zakresie objawów IBS, większa ilość dni bez bólu oraz ogólnie poprawa jakości życia.

Pomimo licznych badań probiotyków w kierunku IBS okazuje się, że wiele objawów takich jak np. gazy, można dzięki użyciu innych szczepów bakterii jedynie załagodzić, co czyni ten 4-szczepowy probiotyk szczególnie ważnym i obiecującym w symptomach IBS.

Sądzi się, że probiotyki, które mają korzystny wpływ na florę jelitową, najprawdopodobniej najbardziej poprawiają IBS. Ten sam szczep 4-probiotyczny utrzymuje dobre bakterie jelitowe nawet po stosowaniu antybiotyków, które znane są z tego, że zaburzają dobrą florę bakteryjną. Korzyści z działania tej specyficznej kombinacji, pokazują w jaki sposób pomagają dobre probiotyki.

Nie wszystkie probiotyki są tak samo efektywne.
Szukając dobrych suplementów z probiotykiem zwracaj uwagę czy były testowane. Badania pokazują, że dobra bakterie skutecznie wspirają zdrowie układu pokarmowego, ale bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni szczep bakterii.


Saccharomyces boulardii: poprzez tradycyjne lekarstwa do super probiotyku.
Pewnie o tym nie słyszeliście (i pewnie nawet nie wiece jak tę nazwę wymówić), ale niepatogenne drożdże Saccharomyces boulardii były używane przez ostatnie 30 lat do zapobiegania i leczenia chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza biegunki spowodowanej złymi bakteriami.

Co ciekawe S.boulardii było odkryte przez francuskiego mikrobiologa, Henri Boulardii w 1920 roku w skórce owocu liczi. Zauważył on, że skórki tego owocu są naturalnym/tradycyjnym lekarstwem na biegunkę.

Od tamtej pory S.boulardii jest coraz częściej wykorzystywane. Ostatnia analiza 10 badań klinicznych pokazuje, że S.boulardii istotnie zmniejsza ryzyko biegunki związanej z zastosowaniem antybiotyków. S.boulardii jest naturalnie odporny na antybiotyki.

Stosowany był również zapobiegawczo w biegunce i niestrawności podczas podróży. Przeprowadzono badanie, w którym podawano 250mg probiotyku S.boulardii pięć dni przed podróżą i później każdego dnia podróży. Okazało się, że znacząco zmniejszyło się ryzyko biegunki u turystów podróżujących do północnej Afryki oraz Bliskiego i Dalekiego Wschodu.

Właściwości S.boulardii przeciwdziałające powstawaniu infekcji wydają się częściowo występować ze względu na jego zdolność do hamowania wzrostu złych bakterii w jelicie, w tym Candida albicanas, E coli, pasożytów oraz ogólnej poprawy bilansu dobrej flory bakteryjnej.

S.boulardii jest jednym z największych sukcesów w historii terapii probiotykami.


Lactobacillus acidophilus
był po raz pierwszy wyizolowany w 1900 roku i jest jednym z najbardziej znanych bakterii probiotycznych. Przez ponad 40 lat szczep Lactobacillus acidophilus znany jako szczep DDS-1 był przedmiotem badań, a w konsekwencji jest jednym z najlepszych szczepów acidophilus używanych jako probiotyk.

W rzeczywistości niektóre cechy charakterystyczne probiotyków są oparte na pionierskich badaniach nad Lactobacillus acidophilus DDS-1.Był on jednym z pierwszych szczepów wykazujących odporność na kwasy żołądkowe i żółć, przylegającym do komórek nabłonka i szybko mnożącym się w jelitach.

Wcześniej Lactobacillus acidophilus DDS-1 był również wskazywany jako ten który jest pomocny w produkcji witaminy B i enzymów, które z kolei pomagają trawić białka i tłuszcze, redukować toksyczne związki w jelitach, stymulować układ immunologiczny i produkować unikatowy, naturalny antybiotyk o nazwie „Acidophilin”, który hamuje wzrost kilku niepożądanych mikroorganizmów.

Te cechy czynią Lactobacillus acidophilus-DDS-1 jednym z najbardziej popularnych probiotyków wspomagającym zdrowie i dobre samopoczucie.

Na podstawie ostatnich badań klinicznych wykazano statystycznie , że Lactobacillus acidophilus DDS-1 znacząco redukuje objawy żołądkowe, biegunkę, bóle brzucha, skurcze i ogólne objawy związane z nietolerancją laktozy.

Źródła:

  • Roberfroid M, Gibson GR, Hoyles L, et al. Prebiotic effects: metabolic and health benefits. Br J Nutr. 2010 Aug;104 Suppl 2:S1-63.
  • Williams EA, Stimpson J, Wang D, et al. Clinical trial: a multistrain probiotic preparation significantly reduces symptoms of irritable bowel syndrome in a double-blind placebo-controlled study.  Aliment Pharmacol Ther. 2009 Jan;29(1):97-103.
  • Shah, NP, et al., 1995. Survival of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum in commercial yoghurt during refrigerated storage. International Dairy Journal 5, 515–521
Ben Brown

Ben Brown

Ekspert medycyny naturalnej, były dyrektor techniczny w firmie Viridian Nutrition.

Wiodący ekspert w dziedzinie żywienia, medycyny naturalnej i zdrowego stylu życia. Jest uznanym mówcą międzynarodowym, uczy na temat zdrowego żywienia, dietetyki i suplementacji. Jest autorem książki "The Digestive Health Solution". Jest członkiem rady doradczej przy UK Collage of Nutrition and Health (BCNH), występuje regularnie na międzynarodowych konferencjach i warsztatach oraz udziela się w branżowych gazetach i naukowych czasopismach. 

Czytaj artykuły eksperta

Polecamy Biowitalni.pl

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje