Co to jest odporność organizmu?
Na czym polega stymulowanie i modulowanie układu odpornościowego?
Pospolite i popularne przyprawy o działaniu przeciwwirusowym.
Jak długo trzeba budować odporność?
Czy wiesz, że najlepszym lekarstwem na wirusy jest twoja własna odporność organizmu. Jest to bardzo ważny element, jaki kształtujemy w sobie przez zachowanie zdrowego trybu życia, odpowiedniej diety. Świat przyrody nie pozostał obojętny wobec tych niezwykłych potrzeb stymulacji odporności ludzkiego organizmu. W bardzo wielu ziołach znajdują się niesamowite substancje, wspomagające pracę układu immunologicznego. Mają bardzo szerokie spektrum działania, wpływając bezpośrednio na systemy obronne już na poziomie komórki. Daje to niezwykłe możliwości powstania wewnętrznej „gwardii obronnej”, chroniącej nas przed wszystkimi drobnoustrojami.
Spośród wielu ziół tych słabszych i tych mocniejszych pragniemy przedstawić Wam, szczególnie te dość popularne i często spotykane w naszej codzienności. Z wieloma z nich mamy styczność szczególnie w kuchni, gdyż są często używane jako doskonałe przyprawy. Zawartość immunostymulatorów czyli substancji kształtujących nasz układ odpornościowy jest spora w każdym przedstawionym poniżej zielu.
Czosnek
Zawiera dużo lotnych związków siarkowych oraz olejków eterycznych takich jak allicyna, stanowi o mocy działania tego ziółka. Choć czosnek to także bogactwo innych substancji leczniczych, mikroelementów, witamin i związków flawonoidowych, to właśnie zawarte w ząbkach czosnku lotne związki siarkowe i olejki eteryczne mają bardzo istotne działanie, szczególnie w trakcie infekcji wirusowych układu oddechowego. Zażywanie czosnku ułatwi odkrztuszanie wydzieliny, rozgrzeje, wzmocni potliwość, przez co obniży gorączkę, a także udrażnia drogi oddechowe.
Chrzan
Chrzan zarówno jego liście i korzeń wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, od regeneracji układu stawowego po działanie antynowotworowe. Bogactwo swoich zalet zdrowotnych zawdzięcza głównie substancjom zwanym izotiocyjanianami. To dzięki nim chrzan szczyci się swą orzeźwiającą pikanterią, jako walor smakowy. Wiadomo jedynie, że substancje te mają za zadanie ochrony powłok komórkowych przed atakiem obcych drobnoustrojów. Wykazano jego wzmocnione właściwości szczególnie w połączeniu z kwasem l-askorbinowym (czyli witaminą c). Warto też zauważyć, że tak jak w wielu przypadkach spożywanych przez nas ziół o wysokiej zawartości substancji odżywczych, kluczową rolę pełni odpowiednia flora bakteryjna. W przypadku chrzanu jego rozkład substancji aktywnych, na wspomniane wyżej izotiocyjany, jest możliwy tylko przy udziale odpowiednio funkcjonującej flory bakteryjnej, szczególnie w jelicie grubym. Warto zatem zwróć uwagę na stan naszej mikroflory jelitowej i wspomóc ją dobrymi synbiotykami np. Synbiotyk Saccharomyces Boulardii firmy Viridian.
Doskonałym połączeniem prebiotyczncyh właściwości czosnku i chrzanu znajduje się w produkcie firmy Viridian Horseradish & Garlic Complex Chrzan i Czosnek Kompleks. Zamknięcie w kapsułkach tych dwóch składników, to dobre wyjście chroniące przed utlenianiem rozwiązuje to jednocześnie problem niekorzystnych walorów smakowych i zapachowych w codziennym spożywaniu.
Imbir
Świeże kłącze imbiru zawiera dość dużą dawkę olejku eterycznego (z zwartością alkoholu) zingiberol. Ponadto wiele fitoncydów i gingerol. Dzięki zwartości tych składników, imbir wykazuje właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne i przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Pobudza krążenie i działa odkażająco. Hamuje nacieki cytokin w ogniskach zapalnych, dlatego jego działanie w kontekście przeziębień i infekcji wirusowych może okazać się niezwykle wspomagające. Wiadomo też, że imbir wykazuje dużą skuteczność przy ogrzewaniu ciała, może mieć duży wpływ na przerwanie akumulacji toksyn w narządach przez zdolności detoksy kujące układ limfatyczny. Imbir zapobiega nagromadzeniu toksyn, które sprawiają, że jest się podatnym na zakażenia wirusowe i bakteryjne.
Kurkuma
Najcenniejszym skarbem zawartym w kurkumie jest kurkumina. Jest to bardzo silny antyoksydant o szerokim spektrum działania. Bez wątpienia wspomaga walkę organizmu w trakcie wirusowego zakażenia poprzez blokowanie replikacji wirusów, ochronę zdrowych komórek oraz łagodzenie stanów zapalnych. Regularne spożywanie kurkumy a już najlepiej w połączeniu z imbirem, kardamonem, cynamonem, może być bardzo dobrym stymulatorem układu odpornościowego. Takim produktem, który zawiera w sobie te wszystkie składniki jest bez wątpienia Pukka Turmeric Gold Organic Latte. To nie tylko zdrowa ale i bardzo przyjemna orientalna „podróż smaków” zamknięta w kubku ciepłego mleka.
Cynamon
Jest bogaty w wiele substancji aktywnych szczególnie polifenole, kamfora i aldehyd cynamonowy. Wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Spożywanie cynamonu przyczynia się do znacznego obniżenia czynnika CRP we krwi, który jest głównym markerem wskazującym na stany zapalne w organizmie. Ponadto przez zawartość między innymi aldehydu, cynamon zmniejsza ekspresję wielu cytokin prozapalnych, co może być niezwykle pomocne w zwalczaniu infekcji wirusowych, dlatego regularne jedzenie cynamonu może mieć znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Czarnuszka
Stosowana często do pieczywa lub dodawana do nabiału, sałatek czy zup, zupełnie niepozorna, o zdecydowanym smaku, stała się odkryciem zielarskim ostatnich kilku lat. Nazywana „złotem Faronów”, wykazuje bardzo szerokie spektrum działania. Głównym składnikiem bioaktywnym jest tymochinon. Nasiona czarnuszki wykazują działania regulacyjne wobec układu odpornościowego. Ma mocny wpływ na aktywację immunologii w optymalny sposób, zwiększając poziom limfocytów T, interferonu i makrofagów (cała „gwardia” obronna naszego organizmu) oraz wyrównuje markery stresu oksydacyjnego, działając jednocześnie przeciwzapalnie. Działa przeciwwirusowo (hamuje replikacje wirusów), przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczno. O mocy działania tego zioła decyduje znacząco pochodzenie surowca. Bardzo ważne jest także to czy jest uprawiany ekologicznie i odpowiednio pozyskiwany. Dlatego polecamy Organic Black Seed Ekologiczna Czarnuszka z egipskich upraw z certyfikatami Soil Association z firmy Viridian.
Goździki
Goździki stanowią jedno z najbogatszych źródeł związków fenolowych: eugenolu, octanu eugenolu i kwasu galusowego. Dzięki tak bogatej zawartości tych składników aktywnych, można zaliczyć je do ziół o silnym działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Bardzo dobrze radzą sobie również z pasożytami układu pokarmowego oraz przerostem grzybów w organizmie. Eugenol, to związek o bardzo szerokim spektrum działania, ma właściwości nie tylko odkażające ale także znieczulające. Poraża i dezaktywuje układ nerwowy intruzów w organizmie ludzkim, przez co stają się bezbronne i podatne na niszczące działanie komórek odpornościowych. Składniki zawarte w świeżych goździkach wykazują także działanie antyoksydacyjne oraz hamują procesy zapalne, co w przypadku walki z zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi jest bardzo ważne. Kupując goździk, zwróć uwagę na ich świeżość oraz pochodzenie. Od tego zależy skuteczność ich działania. Zawarte w nich substancje lotne łatwo się utleniają, dlatego polecamy goździki w kapsułkach Fushi Clove (Goździk) BIO 60 kaps.
Pamiętajmy, że układ odpornościowy człowieka to skomplikowany proces. Jego prawidłowe działanie jest kształtowane przez długi czas. Zależy od wielu czynników, jednym z nich jest odpowiednie odżywianie i suplementacja organizmu. Układ immunologiczny może być stymulowany czyli „szkolony” i pobudzany, oraz modulowany czyli aktywowany w sposób harmonijny z uwzględnieniem równowagi procesów prozapalnych i przeciwzapalnych, występujących z odpowiednią siłą i w odpowiednim czasie. Pamiętajmy, że jest zależny głównie od diety. Przez regularne dostarczanie składników wpływających na naszą odpowiedź odpornościową, szkolimy długofalowo nasz organizm i zapewniamy sobie naturalny parasol obronny, a jak wiadomo to najlepsza pigułka na każdą dolegliwość. Warto zatem zadbać o odpowiednie pożywienie i suplementy by zachować zdrowie nawet w sytuacjach wzmożonego ryzyka zachorowań.
Piśmiennictwo:
- Zioła wzmagające odporność organizmu na infekcje, H. Różański, oprac. naukowe, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, Zakład Historii Nauk Medycznych, Kierownik Zakładu: prof. dr hab. med. Roman Meissner
- Ranasinghe P, Pigera S, Premakumara GS, Galappaththy P, Constantine GR, Katulanda P. Medicinal properties of ‘true’cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC complementary and alternative medicine. 2013 Dec;13(1):275.
- Vallianou N, Tsang C, Taghizadeh M, Davoodvandi A, Jafarnejad S. Effect of cinnamon (Cinnamomum Zeylanicum) supplementation on serum C-reactive protein concentrations: A meta-analysis and systematic review. Complementary therapies in medicine. 2018 Dec 7.
- Yu T, Lee S, Yang WS, Jang HJ, Lee YJ, Kim TW, Kim SY, Lee J, Cho JY. The ability of an ethanol extract of Cinnamomum cassia to inhibit Src and spleen tyrosine kinase activity contributes to its anti-inflammatory action. Journal of Ethnopharmacology. 2012 Jan 31;139(2):566-73.
- Tejero, J Jimenez, P Quinto, EJ Cordoba-Diaz, D Garrosa, M Cordoba-Diaz, M; Gayoso, MJ Girbes, T, Elderberries: A Source of Ribosome-Inactivating Proteins with Lectin Activity, Molecules, 2015, 20, 2, 2364-2387
- Salem ML. Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed. International Immunopharmacology 2005; 5(13-14):1749-70
- Khan MTH, Ather A. Lead Molecules from natural products: discovery and new trends. Advances in Phytomedicine II. Elsevier Science&Technology 2006
- Barakat EM, El Wakeel LM, Hagag RS. Effects of Nigella sativa on outcome of hepatitis C in Egypt. World J Gastroenterol. 2013;19:2529–2536
- Hans Vogel: Jak wzmocnić system immunologiczny w 30 dni. Warszawa: Oficyna wydawnicza "Interspar", 2006.
- Buhner, Stephen Harrod. Herbal Antivirals, Storey Publishing, 2013.
- Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, przeł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010
- Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 588, 2017, 3–14 DOI 10.22630/ZPPNR.2017.588.1, CHARAKTERYSTYKA WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNYCH GLUKOZYNOLANÓW Ewa Cieślik , Iwona Cieślik, Mariusz Borowski Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 42-45,*A. Grys, Z. Łowicki, A. Parus, Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe).