Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko 12,90 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Stres oksydacyjny czyli dlaczego się starzejemy

Branża anti-aging to biznes warto miliardy złotych. Wiele osób chce odwrócić skutki starzenia się poprzez nakładanie kremów, suplementację i interwencję chirurgiczną. Liczne produkty na rynku obiecują natychmiastowe odmłodzenie. Czy działają? Niestety w większości nie.

Z punktu widzenia branży medycznej całe to zagadnienie wygląda nieco inaczej. Wierzymy raczej w zapobieganie i dbanie o ogólny stan zdrowia, a nie szybkie i cudowne kuracje, które działają tylko na część problemu. Poszczególne części ciała są ze sobą połączone, a ciało jest integralną całością. Nie można naprawić jednej części, nie zajmując się resztą. Każdy z nas jest inny i niektórzy naturalnie starzeją się lepiej. Jednak u każdego starzenie mogą przyspieszyć toksyny środowiskowe, niezdrowe jedzenie, wysoki poziom stresu i siedzący tryb życia.
Starzenie się przebiega na wielu różnych płaszczyznach, takich jak starzenie się skóry, pogarszanie procesów umysłowych czy degradacja naczyń krwionośnych. Wszystkie one są ze sobą połączone i choć mityczna fontanna młodości pewnie nie istnieje, to są sposoby, by opóźnić starzenie.


Co powoduje starzenie?

Przyjrzyjmy się dwóm popularnym teoriom.


Uszkodzenia oksydacyjne – teoria wolnych rodników

Oksydacja sprawia, że nadgryzione jabłko szybko ciemnieje. To ona odpowiada też za starzenie się ludzi.
Każdy słyszał o szkodliwym działaniu wolnych rodników. Wolny rodnik to atom lub molekuła bez elektronu do pary, który tworzy się, gdy tlen oddziałuje na molekułę. Po uformowaniu się wolnego rodnika kradnie on elektron z najbliższej molekuły (zamieniając ją w wolny rodnik) i tworząc kaskadę zniszczeń i nierównowagę. Wolne rodniki to pozostałości po reakcjach chemicznych, które powstają w wyniku spożywania smażonych lub grillowanych potraw, palenia, kontaktu z  zanieczyszczeniami, picia alkoholu, stosowania pestycydów, czy choćby kontaktu z powietrzem, którym oddychamy. Przykładem wolnych rodników mogą być te o angielskich nazwach: superoxide (SO), reactive oxygen species (ROS), hydrogen peroxide (H202) and peroxynitrite (OONO-). Jak w wielu przypadkach gdy chodzi o ludzki organizm, nie wszystko jest tu czarno-białe, a równowaga jest najważniejsza. W ciele jest więc miejsce na wolne rodniki, ale ich nadmiar stanowi już problem.

Proces „kradzieży” elektronów nazywany jest oksydacją i może wywołać mutację DNA, uszkodzenie białek i szereg problemów zdrowotnych, takich jak Alzhaimer, Parkinson czy miażdżyca. Wszystkie one częściej występują u osób starszych.
W pożywieniu i ziołach można znaleźć wiele różnych substancji odżywczych, które mogą usunąć takie zniszczenia. Przykładowo jagody mają wysoką zawartość antyoksydantów i zawierają dużo witamin i minerałów niezbędnych dla ochrony komórkowej przed oksydacją – zapewniają one wolne elektrony. Dieta bogata w kolorowe warzywa i owoce jest niezbędna, by wspomóc korzystne procesy. Kolory takie jak te obecne w jagodach to wskazówka, że wewnątrz znajdują się antyoksydanty.

Mitochondrialna teoria starzenia się (MTA)

Mitochondria to organelle znajdujące się w większości ludzkich i zwierzęcych komórek, poza komórkami czerwonych krwinek. Przeważają w wątrobie i mięśniach, szczególnie w sercu. Są odpowiedzialne za produkcję energii (z której 90 proc. to ATP) poprzez transport łańcuchów elektronowych i cykl kwasu cytrynowego. Mitochondrium produkuje energię z pożywienia i mieści w sobie funkcje komórkowe, a także metabolizm. Odpowiada za ruch, aktywność mózgu, oddychanie, ruchy serca. Bez niego nie byłoby życia.
W przeciwieństwie do innych organelli, mitochondrium ma własne DNA (mtDNA).
To DNA koduje cykl, podczas którego produkowane jest ATP. Ujemną stroną myDNA jest brak ochrony białek histonów, które zapewnia zwyczajne DNA nukleinowe. Białka histonowe chronią przed uszkodzeniem wywołanym przez wolne rodniki. Bez ochrony ani mechanizmu naprawy enzymatycznej łatwo o uszkodzenia mitochondriów.

Inną funkcją mitochondriów jest produkcja wolnych rodników takich jak ROS czy SO, który jest najpotężniejszym z nich. Z 85 proc. tlenu, który utylizują mitochondria, 1-2 proc. jest wykorzystywane do produkcji SO. Większość jest przekształcana w H202 przez dysmutazję nadtlenkową (SOD). Różnice w genotypie odpowiadają za to, że niektórzy nie produkują odpowiednio dużo SOD. H202 i łańcuch transportu elektronów to ważne funkcje mitochondriów, które prowadzą do zużywania się w związku z uszkodzeniami mtDNA.
Zdolność mitochondrium do uwalniania ROS sprzyja szybszemu starzeniu się, co uważane jest za potwierdzenie teorii o wolnych rodnikach. W przypadku szczurów ograniczanie spożycia kalorii osłabia ten proces. To z kolei potwierdzałoby teorię insulinową, o której dalej.
Z czasem działanie mitochondrium się zmniejsza. Gromadzi się go coraz więcej, tkanki są coraz mniej aktywne i stopniowo pojawia się coraz większa degeneracja.

Nie da się tego zatrzymać, ale istnieją sposoby na wsparcie niezbędnych funkcji mitochondrium.

  • Witaminy z grupy B – są kluczowe do produkcji energii. B3 i B2 są niezbędne dla łańcucha transportowego elektronów w obrębie mitochondriów.
  • ALA i L-Karnityna – obie można znaleźć w membranie mitochondriów, szczególnie w tkance mięśniowej. Razem dbają o optymalizację funkcjonalności mitochondrium.
  • Koenzym Q10 – jego poziom spada po trzydziestce. Wykorzystuje się go podczas schorzenia encefalomiopatii mitochondrialnej, bierze udział w łańcuchu transportu elektronów a jego działanie przeciwstarzeniowe przypisuje się jego roli w komórce skóry mitochondrium.
  • Glutation - jest niezbędnym antyoksydantem dla mtDNA, bo pomaga zneutralizować SO.
  • N-Acetyl-Cysteina - jest bardziej stabilna niż cysteina. NAC aktywnie zwiększa poziomy glutationu w komórkach.





Polecamy Biowitalni.pl

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.Biowitalni to miejsce i ludzie, którzy chcą czerpać siłę i wiedzę z natury.

więcej o nas...

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje