Pierwszy zawiera niemal najwięcej antyoksydantów ze wszystkich roślin, drugi jest zwany „pogromcą chorób”, trzeci jest świętym, leczniczym owocem Indii. Amalaki, Bibhitaki i Haritaki to potężna mieszanka, którą dla zdrowia jelit stosowano już w starożytnej ajurwedzie.
W starych, ajurwedyjskich tekstach można przeczytać, że o ile jedna roślina może przynieść wiele dobrego, to pełnię swoich właściwości odkrywa dopiero w zestawieniu z równie potężnymi ziołami czy owocami, które uzupełniają i „podbijają” jej działanie.
Thriphala, czyli w sanskrycie „trzy owoce”, to jeden z najlepszych dowodów na mądrość starożytnych mieszkańców Indii. Głównie stosuje się ją wtedy, gdy jelita wymagają oczyszczenia: po chorobie, zatruciu, u osób sięgających często po słodkie i słone przekąski czy używki a także tych, którzy przygotowują się do detoksu organizmu lub po prostu chcą poprawić poziom energii i stan cery. Triphala chroni układ trawienny i wspomaga jego odnowę a także wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu.
Z czego się składa?
Amalaki (lub inaczej amla, agrest indyjski) to owoce wielkości naszych mirabelek o niezwykle kwaśnym smaku. Zawdzięczają go wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy C, antyoksydantów i polifenoli.W 2008 roku japońscy naukowcy z uniwersytetu w Tohoku postanowili sprawdzić, które z „superfoods” polecanych z uwagi na walkę z wolnymi rodnikami rzeczywiście zasługują na ten status. Spośród tysiąca ekstraktów roślinnych tylko cztery uzyskały potwierdzenie dla swoich niezwykłych właściwości – wśród nich amalaki.
Od pewnego czasu wiemy już, że naturalne źródła witaminy C pozwalają na o nawet 80 % lepsze jej wchłanianie a tym samym szybsze działanie i większą skuteczność. Towarzyszące jej w owocach amli polifenole pomagają przyswoić witaminę i to również dlatego ta z naturalnego źródła jest skuteczniejsza, niż wyprodukowana w laboratorium.
Witamina C to niezwykle silny antyoksydant, ale nie jedyny. Najskuteczniejsza będzie wspierająca swoje działanie grupa antyoksydantów a taką znajdziemy właśnie w amalaki: kwas elagowy i galowy, punigluconina, pedunculagina, kuercetyna i wiele innych, które są od dawna badane pod kątem prewencji przeciwnowotworowej. Zwiększenie ilości antyoksydantów w diecie to jednak również bardziej przyziemne korzyści, takie jak rzadsze przeziębienia, ładniejsza cera, mniej infekcji układu moczowego i mocniejsze serce. Antyoksydanty to najsilniejsza broń przeciwko wolnym rodnikom, które odpowiadają za starzenie się skóry, serca czy mózgu. To szczególnie ważne dla palaczy czy osób zestresowanych, które mają do czynienia z tzw. stresem oksydacyjnym na co dzień.
Bibhitaki to małe owoce rosnące dziko w Indiach i na Sri Lance. Również mają intensywny smak, z tym że gorzki. To oznaka bardzo silnego działania przeciwbrzybicznego, przeciwzapalnego i oczyszczającego. Bibhitaki poprawia pracę wątroby. Triphala łączy więc kwaśne amalaki, które „wymiata” wolne rodniki, z gorzkim bibhitaki, które usuwa z organizmu toksyny. Badania przeprowadzone w 2012 roku na Uniwersytecie w Hyderabadzie udowodniły, że Triphala po 10 tygodniach stosowania może też zmniejszać poziom tłuszczu u osób otyłych.
Haritaki to indyjskie owoce, które z wyglądu na surowo przypominają gruszkę a po wysuszeniu – ziarno kakaowca. Rosną nawet na wysokości 1500 metrów. W medycynie tybetańskiej wykorzystywano całą roślinę: korzeń dla zdrowych kości, łodygę dla silnych mięśni, korę która dobrze działa na skórę, gałęzie poprawiające oddychanie i owoce dla zdrowia organów, w tym serca. Z kolei w ajurwedzie są opisywane jako owoce boga Shiwy i święta roślina, która usuwa choroby.
W indyjskiej medycynie Triphala jest stosowana jako tonik prozdrowotny dla osób, które czują się wyprane z energii, osłabione lub właśnie przebyły chorobę. Jednak już nie musisz jechać do Indii, by móc poczuć moc starożytnej ajurwedy. Teraz ekologiczna Triphala Pukka oparta na owocach z najlepszych indyjskich upraw dostępna jest też w Polsce.
Masz problemy z żołądkiem? Często cierpisz na zatrucia lub biegunki? Triphala Plus Pukka to wyjątkowa formuła uzupełniona o najważniejsze roślinne substancje poprawiające trawienie i wydalanie. Poza amalaki znajdziemy tu łuskę babki płesznik i siemię lniane. To produkty naturalne bogate w dobrze przyswajalny błonnik, który „wymiata” z układu trawiennego wszystkie niestrawione pozostałości. Tym samym umożliwia lepsze wchłanianie substancji odżywczych, reguluje metabolizm i poprawia ogólne zdrowie jelit. Szczególnie spodoba się osobom, które cierpią na biegunki, zaparcia, lub właśnie zmagają się z zatruciem. Triphala Plus Pukka to nowoczesna formuła stworzona z ekologicznych roślin.
Posłuchaj o właściwościach owocu amla z ust Sebastiana Pole - głównego specjalisty ds. ziół w Pukka:
Więcej o badaniach nad właściwościami antyoksydacyjnymi amalaki i 999 innych roślin:
- http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-008-0071-2
Więcej o badaniach nad właściwościami odchudzającymi Triphali:
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23251942
Więcej o wykorzystaniu Haritaki w medycynie indyjskiej i tybetańskiej:
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3902605/.