Zadzwoń: +48 788 837 887

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa od 9,99 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Witamina C – nie każda jest równie dobra

Skąd bierze się tak duże zainteresowanie witaminą C?

Tak jak u świnek morskich, ludzkie ciało, w przeciwieństwie do większości zwierząt, nie jest zdolne do produkcji witaminy C. Możemy wyprodukować niektóre witaminy, ale witamina C do nich nie zależy. Dlatego mówi się, że dostarczenie jej jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania – jeśli nie trafi do naszego organizmu wraz z dietą, nie będziemy w stanie jej wytworzyć. Warto o tym pamiętać, bo aby zachować zdrowie, nasze ciało potrzebuje odpowiednich dawek wszystkich witamin.
Witamina C odpowiada w naszym ciele za setki pomniejszych i kluczowych procesów, takich jak produkcja białek do budowy wielu tkanek i organów.

Tworzący części kości, mięśni, stawów i skóry kolagen również powstaje przy udziale witaminy C. Witamina ta odkrywa też ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, zwiększa aktywność niektórych białych krwinek, w tym groźnie brzmiących „naturalnych zabójców” (komórki NK, „natural killer cells”). Umożliwia też układowi odpornościowemu odpowiadanie i koordynowanie działań w razie ataku z zewnątrz (Wintergerst, 2006). Warto też wspomnieć, że umożliwia prawidłowe wchłanianie żelaza z źródeł roślinnych (Gershoff, 1993).


Czy pochodzenie witaminy C naprawdę ma znaczenie?

Krótka odpowiedź brzmi: oczywiście. Brytyjski Departament Zdrowia rekomenduje, by przyjmować witaminę C wraz z pożywieniem, bo w ten sposób najlepiej się ona przyswaja. Niestety, nie zawsze jest to możliwe. W ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat poziom substancji odżywczych w glebie i diecie gwałtownie się zmniejszył. Niedobory stały się powszechne, bo przeciętna dieta jest obfita jeśli chodzi o ilość, ale uboga w składniki odżywcze. Poza tym w czasie choroby czy przeciążenia organizmu potrzebujemy dodatkowej dawki witamin pochodzących z suplementów. Ilość witaminy w organizmie zmniejsza się też u palaczy. (Institute of Medicine, 2000).

Suplementy witaminy C pochodzą z dwóch źródeł: produkcji syntetycznej lub z natury. Te naturalnego pochodzenia są najbardziej zbliżone do formy, w jakiej witamina C trafia do organizmu wraz z pożywieniem, takim jak warzywa i owoce; jest więc tak bliska zaleceniom Departamentu Zdrowia, jak to tylko możliwe. Wiemy też, że witamina C z naturalnego źródła utrzymuje się dłużej w organizmie (Uchida et al., 2011) i że zapewnia lepszą bioprzyswajalność z krwi i wątroby (Vinson et al. 1989). Dzieje się tak, bo sztuczny kwas askorbinowy szybciej rozkłada się w organizmie, pozostając w swojej pełnej i efektywnej formie tylko przez ok. dwie godziny. Naturalna witamina C tymczasem starcza na dłużej i wchłania się wolniej, przez co dłużej jest dostępna dla naszych komórek skóry.


Dlaczego Naturalna Witamina C Pukka Herbs ?


Naturalna Witamina C Pukka to koncentrat uzyskany z całych owoców, stworzony z ekologicznej aceroli i amli. Następnie łączony jest z różnymi flawonoidami i innymi naturalnymi substancjami, które pochodzą z owoców dzikiej róży, skórki cytryny, borówek i czarnego pieprzu. Te składniki pomagają wchłonąć witaminę C Pukka do krwi, dzięki czemu może ona być natychmiast wykorzystana przez ciało do procesów, o których pisaliśmy powyżej.

Niestety, większość syntetycznej witaminy C, takiej jak kwas askorbinowy, produkuje się z wykorzystaniem fermentowanego syropu kukurydzianego importowanego z Chin, który mógł być modyfikowany genetycznie. Następnie ekstraktuje się go przy pomocy składników takich, jak aceton, kwas siarkowy czy wodorotlenek sodu. W ten sposób powstaje sztuczna witamina C, która nie ma nic wspólnego z tą obecną w diecie i nie jest tak bioróżnorodna, jak w produktach naturalnych. Poza tym metody, jakich się używa do jej pozyskania niszczą naszą planetę i zmniejszają równowagę, z której będą mogły czerpać przyszłe pokolenia.


Źródła:

Gershoff, S, Vitamin C (ascorbic acid): new roles, new requirements?, Nutr. Rev., 1993, Issue 51, pp.313-26
Institute of Medicine, Food and Nutrition Board, Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids, National Academy Press, 2000
Uchida, E et al, Absorption and Excretion of Ascorbic Acid Alone and in Acerola (Malpighia emarginata) Juice: Comparison in Healthy Japanese Subjects, Biological and Pharmaceutical Bulletin, 2011, Vol.34 (11), pp.1744-1747.
Vinson JA et al. (1989): Relative bioavailability of trace elements and vitamins found in commercial supplements. In: Southgate DAT, Johnson IT, Fenwick GR (Eds) Nutrient availability: chemical and biological aspects. Royal Society of Chemistry, 1989, 404 pp.
Wintergerst, E et al, Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions, 2006, Ann Nutr Metab; 50(2):85-94

Oceń artykuł jeżeli Ci się spodobał:

Dlaczego Biowitalni?

Jesteśmy pasjonatami zdrowia i dobrego samopoczucia.

Naturalne Suplementy Diety

Spośród wielu dostępnych na rynku suplementów wyselekcjonowaliśmy te czyste, wartościowe, jakościowo bez kompromisów!

Zdrowe odżywianie

Wierzymy że odżywianie to fundament ludzkiego zdrowia. Oferujemy to co od wieków jest znane i cenione choć często zapomniane

Certyfikowane Ekologiczne Suplementy

Proponujemy naturalne produkty tylko zaufanych, certyfikowanych i wielokrotnie nagradzanych producentów

Ekologiczne Witaminy i Minerały

Jeśli poszukujesz najlepszej jakości naturalnych produktów: witamin, minerałów, olei, suplementów diety to trafiłeś/aś w odpowiednie miejsce

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje