Skąd bierze się tak duże zainteresowanie witaminą C?
Tak jak u świnek morskich, ludzkie ciało, w przeciwieństwie do większości zwierząt, nie jest zdolne do produkcji witaminy C. Możemy wyprodukować niektóre witaminy, ale witamina C do nich nie zależy. Dlatego mówi się, że dostarczenie jej jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania – jeśli nie trafi do naszego organizmu wraz z dietą, nie będziemy w stanie jej wytworzyć. Warto o tym pamiętać, bo aby zachować zdrowie, nasze ciało potrzebuje odpowiednich dawek wszystkich witamin.
Witamina C odpowiada w naszym ciele za setki pomniejszych i kluczowych procesów, takich jak produkcja białek do budowy wielu tkanek i organów.
Tworzący części kości, mięśni, stawów i skóry kolagen również powstaje przy udziale witaminy C. Witamina ta odkrywa też ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, zwiększa aktywność niektórych białych krwinek, w tym groźnie brzmiących „naturalnych zabójców” (komórki NK, „natural killer cells”). Umożliwia też układowi odpornościowemu odpowiadanie i koordynowanie działań w razie ataku z zewnątrz (Wintergerst, 2006). Warto też wspomnieć, że umożliwia prawidłowe wchłanianie żelaza z źródeł roślinnych (Gershoff, 1993).
Czy pochodzenie witaminy C naprawdę ma znaczenie?
Krótka odpowiedź brzmi: oczywiście. Brytyjski Departament Zdrowia rekomenduje, by przyjmować witaminę C wraz z pożywieniem, bo w ten sposób najlepiej się ona przyswaja. Niestety, nie zawsze jest to możliwe. W ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat poziom substancji odżywczych w glebie i diecie gwałtownie się zmniejszył. Niedobory stały się powszechne, bo przeciętna dieta jest obfita jeśli chodzi o ilość, ale uboga w składniki odżywcze. Poza tym w czasie choroby czy przeciążenia organizmu potrzebujemy dodatkowej dawki witamin pochodzących z suplementów. Ilość witaminy w organizmie zmniejsza się też u palaczy. (Institute of Medicine, 2000).
Suplementy witaminy C pochodzą z dwóch źródeł: produkcji syntetycznej lub z natury. Te naturalnego pochodzenia są najbardziej zbliżone do formy, w jakiej witamina C trafia do organizmu wraz z pożywieniem, takim jak warzywa i owoce; jest więc tak bliska zaleceniom Departamentu Zdrowia, jak to tylko możliwe. Wiemy też, że witamina C z naturalnego źródła utrzymuje się dłużej w organizmie (Uchida et al., 2011) i że zapewnia lepszą bioprzyswajalność z krwi i wątroby (Vinson et al. 1989). Dzieje się tak, bo sztuczny kwas askorbinowy szybciej rozkłada się w organizmie, pozostając w swojej pełnej i efektywnej formie tylko przez ok. dwie godziny. Naturalna witamina C tymczasem starcza na dłużej i wchłania się wolniej, przez co dłużej jest dostępna dla naszych komórek skóry.
Dlaczego Naturalna Witamina C Pukka Herbs ?
Naturalna Witamina C Pukka to koncentrat uzyskany z całych owoców, stworzony z ekologicznej aceroli i amli. Następnie łączony jest z różnymi flawonoidami i innymi naturalnymi substancjami, które pochodzą z owoców dzikiej róży, skórki cytryny, borówek i czarnego pieprzu. Te składniki pomagają wchłonąć witaminę C Pukka do krwi, dzięki czemu może ona być natychmiast wykorzystana przez ciało do procesów, o których pisaliśmy powyżej.
Niestety, większość syntetycznej witaminy C, takiej jak kwas askorbinowy, produkuje się z wykorzystaniem fermentowanego syropu kukurydzianego importowanego z Chin, który mógł być modyfikowany genetycznie. Następnie ekstraktuje się go przy pomocy składników takich, jak aceton, kwas siarkowy czy wodorotlenek sodu. W ten sposób powstaje sztuczna witamina C, która nie ma nic wspólnego z tą obecną w diecie i nie jest tak bioróżnorodna, jak w produktach naturalnych. Poza tym metody, jakich się używa do jej pozyskania niszczą naszą planetę i zmniejszają równowagę, z której będą mogły czerpać przyszłe pokolenia.
Źródła:
Gershoff, S, Vitamin C (ascorbic acid): new roles, new requirements?, Nutr. Rev., 1993, Issue 51, pp.313-26
Institute of Medicine, Food and Nutrition Board, Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids, National Academy Press, 2000
Uchida, E et al, Absorption and Excretion of Ascorbic Acid Alone and in Acerola (Malpighia emarginata) Juice: Comparison in Healthy Japanese Subjects, Biological and Pharmaceutical Bulletin, 2011, Vol.34 (11), pp.1744-1747.
Vinson JA et al. (1989): Relative bioavailability of trace elements and vitamins found in commercial supplements. In: Southgate DAT, Johnson IT, Fenwick GR (Eds) Nutrient availability: chemical and biological aspects. Royal Society of Chemistry, 1989, 404 pp.
Wintergerst, E et al, Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions, 2006, Ann Nutr Metab; 50(2):85-94