Masz pytanie? Zadzwoń: +48 788 837 887 | Pn. – pt.: 9:00 - 16:00

Brak produktów

Do kasy Zamknij

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka

Ilość
Razem

Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.

Razem produkty:
Razem
Brak produktów
Bezpieczeństwo: Masz 14 dni na zwrot
Dostawa kurierem tylko od 13 zł
Dostawa GRATIS: Przy zakupie powyżej 250 zł
Szybka wysyłka do 24h

Blog Biowitalni.pl

Za co odpowiada i co daje witamina C ?

Syntetyczna wchłania się gorzej a ta naturalna chroni DNA, walczy ze zmarszczkami a nawet z najpoważniejszymi chorobami XXI wieku. Dlaczego warto sięgać po witaminę C i co takiego ma w sobie Naturalna Witamina C Pukka?


Witaminie C przypisuje się dziś wręcz magiczne właściwości. Wiadomo na pewno, że to dzięki niej prawidłowo funkcjonuje nasz układ odpornościowy a to ważne nie tylko w okresie przeziębień, ale też przy infekcjach układu moczowego, zatruciach, chorobach wirusowych a nawet przewlekłych schorzeniach. Zmniejsza też uczucie zmęczenia i poprawia ogólne samopoczucie a niedobory mogą owocować wyczerpaniem. Jednym z nowszych odkryć jest też fakt, że nie tylko magnez czy kwasy tłuszczowe są istotne dla prawidłowego działania mózgu, bo również witamina C poprawia pamięć, zdolność koncentracji i umiejętność uczenia się.

  • Młody mózg i cera

    Ważne jest też unikalne działanie witaminy C w odniesieniu do DNA a także białek i lipidów obecnych w naszym organizmie. Z wiekiem i w efekcie niektórych chorób ulegają one niszczeniu a to ono jest przyczyną starzenia się (zarówno tego widocznego gołym okiem, jak i związanej z wiekiem degeneracji mózgu). Obecnie proces ten u wielu osób zachodzi jeszcze szybciej. Powodem są używki (papierosy czy często spożywany alkohol uszkadzają białka i lipidy zarówno w sposób widoczny gołym okiem, jak i wewnętrznie, przyczyniając się do np. zmian rakowych), niektóre kosmetyki, farby, lakiery, dostarczane wraz z dietą składniki jak cukier, tłuszcze trans, barwniki, utwardzacze, emulgatory.
  • Szkodliwy obiad

    Na liście jest też mięso przemysłowe, warzywa i owoce pokryte pestycydami i antybiotykami a do tego modyfikowane genetycznie, ślady toksycznych minerałów obecne w pożywieniu i wodzie czy wreszcie zmiany środowiskowe – kwaśne deszcze, zanieczyszczona woda, smog i spaliny. Jak widać, nie są to zmartwienia nielicznych, lecz czynniki, na które większość z nas jest narażona praktycznie każdego dnia. Witamina C może zatrzymać i spowolnić zmiany w DNA, białkach i lipidach, które w przeciwnym razie mogłyby prowadzić do osłabienia odporności, chorób autoimmunologicznych, nowotworów, wyprysków czy zmarszczek. Bierze też udział w produkcji kolagenu, co ważne dla pięknej cery i sprawnych stawów.

  • Na raka i serce

    Niektórzy twierdzą wręcz, że czysta witamina C w dużych dawkach to jeden z najskuteczniejszych, a jednocześnie ignorowanych przez przemysł medyczny z uwagi na niskie koszty i łatwą dostępność, sposobów na prewencję przeciwko nowotworom. Takie informacje znajdziemy na stronie amerykańskiego National Cancer Institute. Badania przeprowadzone na Oregon State University potwierdzają też, że wysokie dawki witaminy C są skuteczne przeciwko chorobom serca i zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób cywilizacyjnych. Jednocześnie badacze doszli do wniosku, że nawet wysokie dawki witaminy C, takie jak 10 gram dziennie, mogą być stosowane bezpiecznie. 

  • Wybieraj świadomie

    Wydawałoby się, że suplementacja witaminą C należy do najprostszych – w końcu charakterystyczne, żółte pigułki można kupić przy kasie w każdym osiedlowym sklepie. Badania udowadniają jednak, że o ile witamina C pozyskana np. z cytrusów wchłania się nawet w 90 %, to wchłanialność kwasu askorbinowego (syntetycznej witaminy C) to tylko kilkanaście procent.

    Jeśli więc na naszym syntetycznym suplemencie przeczytamy, że pokrywa 100 % dziennego zapotrzebowania w witaminę C, tak naprawdę nadal możemy być narażeni na niedobory. Aby pokryć w całości zapotrzebowanie za pomocą takich wyprodukowanych w laboratorium pigułek, musielibyśmy łykać ich nawet 10 dziennie a wtedy dostarczalibyśmy sobie sporej dawki substancji glazurującej, cukru, barwników czy utwardzaczy zawartych w tabletkach. Te z kolei mogą... negatywnie wpływać nie tylko na poszczególne funkcje organizmu, ale też na przyswajanie witaminy C.

                                                                    Naturalna witamina C Pukka

                                                                                Zobacz >

  • Owoce jak klejnoty

    Sięgajmy więc po naturalne źródła, jak Naturalna Witamina C Pukka. Pozyskiwana z owoców amli, aceroli, cytryny i dzikiej róży, czyli czterech z najbardziej bogatych w witaminę C naturalnych źródeł. Niestety, amla i acerola to owoce rzadko dostępne w polskich sklepach a i dzika róża coraz rzadziej gości na naszych stołach (najczęściej w formie wysokosłodzonych przetworów, które mają ograniczone wartości odżywcze). Samymi cytrusami tymczasem trudno jest uzupełnić niedobory.

  • Czy na pewno naturalna?

    Co więcej, producenci coraz częściej dodają syntetycznej witaminy C do soków czy deserów cytrusowych, bo w procesie pasteryzacji, zagęszczania, rozcieńczania i przetwarzania, większość naturalnej witaminy C znika. Pukka tworząc Naturalną Witaminę C zachowuje maksimum witaminy C ze skoncentrowanych, świeżych owoców. Naturalna witamina C Pukka nie zawiera przy tym cytrusów modyfikowanych genetycznie ani tych uprawianych w szklarniach i „faszerowanych” antybiotykami. Natura i słońce sprawiają, że owoce, z których powstała witamina C Pukka mają maksimum składników odżywczych i żadnych sztucznych dodatków. Ekologiczne pochodzenie w przypadku produktu Naturalna Witamina C Pukka potwierdzają certyfikaty: Soil Assosiation i Europejskiego Rolnictwa Ekologicznego.

Źródła:

http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/vitamin-c-pdq#link/_18

Polecamy Biowitalni.pl

Zapisz się i zyskaj 5% na pierwsze zakupy

My także nie lubimy spamu więc będziesz otrzymywał(a) tylko wartościowe informacje