Po co nam wątroba?
Wątroba to jeden z największych organów człowieka. Waży prawie dwa kilogramy i stanowi średnio około 5% masy ludzkiego ciała. Jej działanie jest nieodzowne dla utrzymania funkcji życiowych. Ma miąższową strukturę i składa się w większości z komórek zwanych hepatocytami.
W wątrobie zachodzi wiele złożonych procesów. Filtrowanie krwi i neutralizacja szkodliwych związków z naszego organizmu, to jedno z najważniejszych zadań wątroby. Ponadto wątroba odpowiada m.in. za syntezę heparyny, czynników krzepnięcia krwi, metabolizm węglowodanów i aminokwasów. Zadaniem wątroby jest także produkcja żółci (około 1 litra na dobę) potrzebnej do prawidłowego trawienia tłuszczy.
Niewątpliwie wątrobę możemy uznać za swoiste centrum biochemiczne ludzkiego organizmu, co sprawia, że jest nieustannie narażana na uszkodzenia wynikające z zatruć substancjami toksycznymi oraz na niszczące działanie pasożytów i wirusów. Dlatego tak bardzo ważne jest, by regularnie wspierać działanie tego organu.
Jak działa Ostropest plamisty?
Jednym z ziół, które doskonale wspomaga pracę wątroby i ją chroni, jest Ostropest plamisty Silybum marianum. Zawarte w nim m.in. takie związki jak: sylimaryna, fitosterole, flawonoidy, witaminy C i K, chronią komórki wątrobowe przed absorpcją trucizn i wzmacniają błony komórek wątrobowych - hepatocytów. Dzięki temu wątroba jest dobrze chroniona przed toksynami, przez co też usprawnione są jej pozostałe funkcje niezbędne dla organizmu. Dlatego głównym działaniem tej rośliny jest tak zwane działanie hepatoprotekcyjne, czyli ochronne dla wątroby.
Wiadomo też, że Ostropest plamisty przez zawartość swoich składników biochemicznych, odznacza się bardzo szerokim spektrum pozytywnego działania. Oprócz funkcji ochronnych na komórki wątroby, wpływa pozytywnie na zmniejszenie stanu zapalnego tego organu i doskonale poprawia wyniki osób z marskością wątroby, spowalnia także replikację jednego ze szczepów wirusa HCV. Wpływa również znacznie na zwiększenie biosyntezy glutationu w komórkach wątrobowych, co prowadzi do zwiększenia zdolności regeneracyjnych tego niezbędnego organu.
Jednym słowem, ziele ostropestu plamistego jest doskonałym wsparciem dla naszego zdrowia, jego spożywanie nie wykazuje żadnych skutków ubocznych a trwałe przyjmowanie znacznie poprawia stan wątroby. Warto też wspomnieć, że najważniejsze składniki aktywne z ostropestu to m.in. sylimaryna zawarta w łupinie nasiennej, nie jest ona jednak rozpuszczalna w wodzie. Dlatego najlepiej przyjmować wyciągi etanolowe, które aktywują wszystkie składniki tej rośliny. Doskonale zadziała tu Ostropest Krople Ziołowe - Ekologiczne Viridian. Bardzo ważne jest także, źródło z którego pochodzi surowiec, dlatego najlepiej wybierajmy produkty z certyfikatem ekologicznym.
Czym jest Karczoch zwyczajny i po co go stosować?
Drugą bardzo ważną rośliną doskonale działającą na funkcjonowanie metabolizmu i pracę wątroby jest Karczoch zwyczajny Cynara scolymus. Surowcem zielarskim w tym przypadku, są liście karczocha.
Karczoch ma wielokierunkowe działania lecznicze. Stosuje się go głównie w terapiach dyspersji pokarmowych, związanych z dysfunkcją produkcji i przepływu żółci powstającej w wątrobie. Substancje czynne karczocha to kwasy kawoilochinowe tu m.in. cynaryna, flawonoidy, glikozydy. Łącznie wszystkie składniki karczocha wywierają silny wpływ żółciopędny, żółciotwórczy i hepatoprotekcyjny. W stosunku do wątroby najbardziej działającą substancją są frakcje cynarynowe, gdyż pobudzają procesy regeneracji komórek wątrobowych, działają także odtruwająco i antyoksydacyjnie.
Składniki zawarte w liściach karczocha regulują pracę przewodu pokarmowego i wydzielanie soków trawiennych, mają także silny wpływ przeciwzapalny w stosunku do wątroby ale i skóry oraz układu moczowego. Jednym słowem regularne przyjmowanie omawianego surowca chroni miąższ wątroby przed uszkodzeniami toksycznymi i jednocześnie prowadzi procesy odtruwające organ a także wspomaga układ trawienny i moczowy.
Składniki aktywne karczocha głównie, cynaryna wykazuje duży synergizm z sylimaryną (jeden z głównych składników aktywnych ostropestu) zwłaszcza w zakresie wpływu hepatoprotekcyjnego, i przeciwzapalnego. Dwuletnie badania prowadzone w OBR LNB Poland dowiodły, że wyciągi z karczocha w połączeniu z sylimaryną i fitosterolami efektywnie zapobiegają stłuszczeniu i marskości wątroby oraz podnosi odporność organizmu na infekcje.
Możemy zatem wywnioskować, że zażywanie obu preparatów karczocha i ostropestu doskonale ze sobą koreluje i uzupełnia funkcję wspierające i chroniące wątrobę. Choć wiemy już o doskonałym działaniu liści z karczocha na nasze zdrowie, to jednak nie jest tajemnicą, iż karczoch zawiera w sobie także grupę laktonów, będących silnymi goryczami. Dlatego picie naparu ma bardzo nieprzyjemne walory smakowe. Doskonałym rozwiązaniem w tej sytuacji jest stosowanie kapsułkowanych wyciągów z karczocha np. Fushi Karczoch BIO, to sproszkowane liście z certyfikowanych ekologicznych upraw. Połykanie kapsułek uchroni nas przed paraliżującym smakiem goryczy a wszystkie działania lecznicze będą zachowane.
Bibliografia:
Oprac. naukowe, Ostropest plamisty – stare/nowe panaceum, dr hab. n. farm. Wojciech Miltyk, Samodzielna Pracownia Analizy Leków Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Oprac. naukowe, Artichoke – untapped potential of herbal medicine in the treatment of atherosclerosis and liver diseases, Laboratorium Badań Środowiskowych, Katedra i Zakład Toksykologii, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań Kierownik Laboratorium: Prof. dr hab. Ewa Florek
Karłowicz-Bodalska K., Bodalski T.: Znaczenie surowców roślinnych w leczeniu schorzeń wątroby. Postępy Fitoterapii 2007, 3, 155.
Ożarowski A., Jaroniewski W.: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, 1987
Zając M., Pawełczyk E., Jelińska A.: Chemia leków dla studentów farmacji i farmaceutów. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego, Poznań, 2006.
https://rozanski.li/160/pochrzyn-dioscorea-w-medycynie-i-chrapaniu/